NEPRIJATELJSKI ČIN

MOL: Otkup dionica Ine je špekulativan i manipulativan. To je nezakonito!

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Pokušaj mirovinskih fondova da na Zagrebačkoj burzi spriječe MOL da postane većinski vlasnik Ine , mađarska je naftna kompanija danas ocijenila kao neprijateljski čin.

- Postoje znaci prikrivenog, špekulativnog i manipulativnog djelovanja, koji bi se mogli tumačiti kao nezakonito djelo - kazao je danas Domokos Szollar, glasnogovornik MOL-a, naglasivši kako u MOL-u ne zna tko stoji iza jučerašnjeg i današnjeg otkupa dionica Ininih malih dioničara na Zagrebačkoj burzi.

- Mi ne znamo tko stoji iza toga, a to nije transparentno. Osobno, jako bi me čudilo da iza toga stoje mirovinski fondovi jer se oni moraju ponašati po međunarodnim pravilima i mora se znati gdje ulažu novac za mirovine. Smiju li oni ovako ugrožavati mirovine budućih umirovljenika? - zapitao se Szollar, kada su ga novinari podsjetili da Inine dionice, prema neslužbenim informacijama, kupuju upravo “mirovinci”.

Akcija otkupa Ininih dionica, koju “nepoznati netko” jučer i danas provodi na Zagrebačkoj burzi, za MOL je sporna iz nekoliko razloga. Prije svega, tvrdi Szollar, ne zna se tko je pravi kupac, kao ni čiji je novac kojim se kupuju Inine dionice. Osim toga, cijela akcija ukazuje na manipulativno i koordinirano usklađivanje cijene, što je, podsjeća, i prema hrvatskim propisima protuzakonito.

U MOL-u i dalje tvrde da s hrvatskom Vladom, koja u Ini ima oko 45 posto dionica, imaju dobre i partnerske odnose. Banske će dvore, kaže Szollar, prvom priikom informirati o tome što se sada događa s Ininim dionicama na burzi, a očekuju da reagira i Hanfa.

U MOL-u, koji drži oko 47 posto Ininih dionica, ostaju ustrajni u pokušaju da kupe još osam posto dionica Ine koje drže mali dioničari, i to po cijeni od 2.800 kuna po dionici. Stoga će od danas izravno, ili preko agenata, stupiti u kontakt s oko 30.000 Ininih malih dioničara, mahom bivših zaposlenika, koje će, kako kažu informirati o prednostima njihove ponude. Uvjereni su da aktualna cijena Ininih dionica na burzi, koja je 30 kuna veća od MOL-ove ponude, ne bi trebala potaknuti male dioničare Ine na prodaju, jer, kako tvrde, tu nije riječ o novcu, nego o budućnosti Ine. Tvrde i da se aktulani burzovni rat oko preuzimanja Ine neće odraziti na rješavanje sudbine plinskog biznisa, o kojem odluku još treba donijeti Vlada, kao ni na hrvatske pregovore s EU-om, jer su to ovojena pitanja, a Mađarima je i stalo da Hrvatska uđe u Uniju.

- Nećemo se boriti sa špekulantima, želimo se boriti na transparentan i europski način - zaključio je Szollar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 08:40