COVID POTVRDE

Mogući su novi otkazi u javnom sektoru zbog nepoštivanja odluka Nacionalnog stožera?

Prema hodogramu postupanja u školama, zaposlenici bez valjanog opravdanja izostanka mogli bi dobiti otkaze 1. prosinca
 Paun Paunović/Cropix

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u koji bi se trebao implementirati dio oko covid-potvrda, kao i omogućiti sankcioniranje dužnosnika koji odbijaju uvođenje te odluke Stožera još nisu predstavljene javnosti. Naime, iako se očekivalo da će biti predstavljene danas, to se nije dogodilo, a potpredsjednik Vlade i šef Stožera, Davor Božinović, kazao je da su razgovori na razini Vlade u tijeku.

- Kada budemo imali konačno rješenje o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, obavijestit ćemo vas - poručio je Božinović novinarima i dodao da će to biti uskoro.

Europske zemlje počele su uvoditi sve strože mjere, a u tome prednjači Austrija koja uvodi desetodnevni lockdown za sve - i cijepljene, i preboljele, i testirane.

Božinović je rekao da prate stanje u svim zemljama, ali da mi donosimo naše mjere.

- Uveli smo mjeru obveznog testiranja za građane koji rade u javnim institucijama jer testiranje je glavni alat detekcije virusa, a cijepljenje je glavni alat zaštite. Nijedno nije sto posto sigurno, ali je najbolje što imamo - pojašnjavao je Božinović.

Smatra da epidemiju ne možemo riješiti jednom mjerom, a sve što se radi pokušaj je umanjivanja dinamike zaraze jer ako je više zaraženih, to srazmjerno znači i više hospitaliziranih.

Iako nisu rijetke kritike da se testiraju samo necijepljeni, dok i cijepljeni mogu prenositi zarazu, u ovome trenutku ni u socijali niti zdravstvu (sustavima koji rade s najvulnerabilnijim skupinama) ne testiraju se svi zaposleni.

Potvrde na crno

No, čini se da postoji mogućnost da se ta mjera proširi na sve, jer je Božinović rekao da se i o tome razgovara.

- To je pitanje o kojem se razmišlja i ako bude nekih novih rješenja, predložit će ih ministar zdravstva - rekao je Božinović. Inače, sve su glasnija šuškanja da se covid-potvrde prodaju na crnom tržištu, što je potvrdio i Božinović koji kaže da je policija i danas objavila jednu takvu situaciju gdje je zdravstveni djelatnik izdavao potvrde bez pokrića.

Inače, danas je bio treći dan otkad je uvedena proširena obveza za sve zaposlene u javnom i državnom sektoru, a to otvara mogućnost sankcija, opomena i u konačnici mogućih otkaza ugovora o radu. U socijali i zdravstvu do sada je bilo 15-ak otkaza, a oni su uslijedili mjesec dana od uvođenja mjera u te sektore.

O sankcijama se počelo govoriti i u obrazovnom sustavu.

U prvom upozorenju pred otkaz, od djelatnika škola koji nisu predočili covid-potvrdu, potvrdu o preboljenju ili nalaz testa, treba - po pismenoj uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja poslanoj ravnateljima škola - stajati rok od pet dana za dostavu potvrda.

Ako to ne učine, najkasnije 25. studenoga stiže im drugo upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza. Tu dobivaju još pet dana za odgovor. Hodogram podrazumijeva da bi zaposlenici bez valjanog opravdanja izostanka oko 1. prosinca mogli dobiti otkaze.

Ministarstvo je u svom naputku ravnateljima škola, međutim, navelo da je riječ o "prijedlogu mogućih koraka" u slučajevima kršenja Odluke, kao i to da ravnatelji "svoje postupanje mogu prilagoditi individualnim situacijama".

Bijeg od odgovornosti

U Ministarstvu kažu da nije riječ o obveznom postupanju, već je namjena e-maila koji je ravnateljima poslala njihova uprava bila pomoći ravnateljima koji će sami u skladu sa svojom situacijom odlučiti što će i kada poduzeti u cilju provođenja Odluke.

- Riječ je o neozbiljnoj poruci u ozbiljnoj situaciji. U školama su ionako dovoljno zbunjeni i sigurno im ne trebaju dvosmislene formulacije u stilu "može, ali i ne mora". Bilo bi korektno da ljudi znaju na čemu su - komentira predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, kojemu je očito da nitko u ovoj situaciji ne želi preuzeti odgovornost za posljedice provedbe Odluke Stožera.

S druge strane, ministar Radovan Fuchs šalje poruke o nastojanju izbjegavanja otkaza. Otkazi nisu cilj niti ravnateljima, potvrđuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51