PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Modrić, Brozović i Kovačić ostaju na klupi, a Dalić bi na Parkenu mogao ustoličiti novog lidera

Osim prve pobjede, izbornik se u Kopenhagenu nada i kakvom neočekivanom igračkom dobitku, poput onog s Martinom Erlićem u Splitu

U dosadašnjih šest okršaja s Danskom, Hrvatska ima po dvije pobjede, dva remija i dva poraza

 Vojko Bašić/Cropix

Na startu treće etape lipanjskog mini-maratona u Ligi nacija Zlatko Dalić sprema se potegnuti 'francusku vezu': prepisat će, naime, splitsku formulu Didiera Deschampsa koji je u ponedjeljak tako radikalno zarotirao svoju zvjezdanu momčad da se navijačima i novinskim urednicima zavrtjelo u glavi. "Ima li besmislenijeg natjecanja?", snebivala se dan poslije Marca u izvještaju ilustrirajući svoju poantu fotografijom Mbappéa i Benzeme koji su s klupe odgledali poljudski dvoboj.

Utakmicu u Kopenhagenu ili barem njezin veći dio s klupe bi u petak trebali odgledati Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Na okupljanje su stigli iscijeđeni napornim klupskim sezonama da bi zatim za 'vatrene' odigrali dva meča u tri dana. Svaka sljedeća utakmica za njih ponderira rizik od ozljeda i izbornik zapravo nema izbora nego nagraditi vezni red predahom. Modrić je nakon Splita u blic-posjetu Madridu produljio ugovor s Realom za još jednu sezonu i mogao je iz ureda Florentina Pereza hladno krenuti na godišnji odmor, ali je izrazio želju ostati uz reprezentaciju do kraja ovog ciklusa. Osvojivši prije dva tjedna na Saint-Denisu svoju petu Ligu prvaka, kapetan računa da bi za promjenu i reprezentacija jednom mogla proći kroz pariški Slavoluk pobjede.

Vida jedini "preživjeli"

Pored Modrića, Brozovića i Kovačića među pričuve bi po istoj logici u petak trebali preseliti i Josip Juranović, Josip Brekalo i Lovro Majer. Roster od 23 kandidata Dalić drži dovoljno širokim za komponiranje natjecateljski raspoloženog sastava i nije držao potrebnim nadopunjavati križaljku novim prezimenima.

Okolnosti nisu idealne jer na nekim pozicijama izbornika čeka krpanje - da je zdrav, Šime Vrsaljko bi prije Josipa Stanišića uskočio na mjesto desnog beka umjesto umornog Juranovića - ali u paketu s ovakvim eksperimentima izbornici ponekad potegnu i neočekivani jack pot. Jedan takav mali, ali zgodan dobitak Dalić je već dobio kada je u Splitu isprobao Martina Erlića i proširio konkurenciju na stoperskim pozicijama.

image

Slavlje Luke Modrića i Marija Mandžukića u Nižnjem Novgorodu 2018., gdje je Hrvatska u osmini finala SP-a izbacila Dansku na jedanaesterce

Johannes Eisele/Afp

Uglavnom, kada razbistri kadrovska pitanja, Dalić će na Parkenu u najboljem slučaju računati s ostacima ostataka iz famoznog dvoboja u Nižnjem Novgorodu otprije četiri godine. U bizarnom uvodu utakmice na Svjetskom prvenstvu dva gola u prve četiri minute (strijelci Jørgensen i Mandžukić) najavila su golgeterski festival, ali utakmica se nakon toga nije pomakla s mrtve točke i kartu za sljedeći krug SP-a 'vatreni' su ovjerili tek nakon raspucavanja jedanaesteraca.

Domagoj Vida jedini je 'preživjeli' Dalićev prvotimac iz navedene utakmice, koju je kao džoker s klupe odigrao i Andrej Kramarić. A kako će izgledati Danci? Njihov će izbornik Kasper Hjulmand nešto vjernije fotokopirati momčad iz Rusije 2018. u kojoj su pored vratara Kaspera Schmeichela i prve zvijezde Christiana Eriksena istrčali još i sve traženiji Chelseajev stoper Andreas Christensen te napadači Yussuf Poulsen (RB Leipzig) i Andreas Cornelius (Trabzonspor) koji je golgeterskom eksplozijom protiv Francuza obilježio početak Lige nacija.

Najsnažniji bedreni mišići

Hjulmand je od dolaska za kormilo Dansku učinio ofenzivnijom i efikasnijom. Lansirao je nacionalnu momčad prema vrhu Fifina poretka i Danci su nakon lanjskog polufinala Eura i suvereno odrađenih kvalifikacija za Katar 2022 danas službeno jedanaesta svjetska reprezentacija, a Hrvatska je poslije serije poraza u Ligi nacija skliznula na šesnaesto mjesto.

Danci su na putu prema vrhu učinili i izvjestan stilski 'makeover': iako je Eriksen njihov najplemenitiji nogometaš, u javnosti je sve zastupljeniji stav da je frontman momčadi Pierre-Emile Højbjerg. "Zadignute nogavice sportskih gaćica otkrivaju najsnažnije bedrene mišiće svjetskog nogometa, ali Højbjerg u blizini čuva i druge adute", slikovito o rađanju lidera piše komentator Jyllands-Postena. U Transfermarktovim tablicama vezni igrač Tottenhama je najskuplja danska zvijezda, s istom cijenom kao i najskuplji hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović (40 milijuna eura).

S Modrićem u ulozi gledatelja Hrvatska tek treba pronaći zamjenskog lidera. Još donedavno Dalić je za tu ulogu pripremao Nikolu Vlašića kojem je slaba klupska sezona srušila status unutar svlačionice, ali nije ozbiljnije uzdrmala njegov kreditni rejting u izbornikovim tablicama. S 24 godine dovoljno mlad, a s 37 nastupa (sedam golova) više nego iskusan, Vlašić ima predispozicije da uskoči natrag u sedlo. Parken je prava prilika...

image

Potencijalni sastavi za utakmicu u Kopenhagenu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:13