NOVA AKVIZICIJA MUP-a

MOĆNA LIMUZINA PRVI PUT U AKCIJI Izraelski predsjednik prvi je strani državnik koji je sjeo u Mercedes s nosačima za strojnice i senzorima za suzavac

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin prvi je strani dužnosnik koji je prilikom posjeta Hrvatskoj testirao jednu od dvije nove Mercedesove blindirane limuzine koje je MUP nabavio prije pola godine. Limuzina je korištena na zahtjev Izraelaca.

Riječ je o automobilu vrijednom oko šest milijuna kuna, snage 460 konja, a MUP je takva dva primjerka nabavio za prijevoz štićenih osoba. Vozilo može izdržati paljbu metaka, može nastaviti voziti s propucanim gumama, ima i nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz, hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima te sustav za samostalno gašenje požara.

Podrazumijeva se da blindirana limuzina može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

Zagreb, 240718. 
Ured predsjednice RH.
Ceremonija svecanog doceka predsjednika Drzave Izrael Reuvena Rivlina i susret s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:59