VIKEND-LOVICA U ZAGREBU

Mladi ogorčeni i izluđeni jer ih policija rastjeruje: Smijemo li se zabavljati vani ili ne?

Tinejdžere u centru tjeraju iz parka u park, a oni im iza leđa snimaju selfije u otključanom policijskom autu. Ovo je apsurd, kažu

Petak je, još jedan u nizu, par minuta prije ponoći. Nalazimo se ispred zgrade Državnog arhiva, na Trgu Marka Marulića. Ako je suditi po prošlom vikendu ovdje bi se ponovno trebalo okupiti barem tisuću ljudi. Atmosfera je tada bila odlična.

No, ovog petka turobno i tiho. Tek nekoliko grupica mladih koji su raštrkani po stepenicama i dva policajca koji u paru kruže s baterijskim lampama i tjeraju svakog novog tko naiđe u potrazi za zabavom.

Ništa nam nije jasno. Policijsko vozilo Smart parkirano je u parku nasuprot kipa "oca hrvatske književnosti". Policajci su ga ostavili otključanog pa pijani tinejdžeri svako malo otvaraju vrata i fotografiraju se u njemu, valjda za Instagram ili TikTok. Izredalo ih se desetak, policajci te večeri to nisu primjetili.

image
Mladi preko WhatsAppa dogovaraju strategiju: ako je na Marulićevom policija, presele se u Mimaru ili na igralište V. gimnazije, a na kraju završe na Mažurancu

Uskoro nam stiže poruka od prijatelja na WhatsApp.

"Nemojte večeras na arhiv, policija tjera. Dođite do Mimare, premjestili smo se tu dok nas i odavde ne potjeraju. Na kraju ćemo vjerojatno ponovno završiti na Mažurancu", piše.

Pune marice

- Ovakva situacija traje već nekoliko vikenda zaredom. Društvo se okupi ispred arhiva, možda naleti policija, pa ih potjera, a većina ekipe se tada premješta ispred Mimare. Uskoro se i tamo pojavi patrola, pa se svi premještaju iza Mimare, na veliko igralište iza V: Gimnazije koje je u mraku. Tamo se okupi i do 500 mladih. Nakon nekog vremena ponovno krenu tjerati s baterijama. Dođu cijele marice pune policajaca. Onda više ne znamo kamo ćemo. Rulja se smanjuje jer gube strpljenje i ne da im se igrati lovice s policijom. Na kraju, kad nas već i malo ostane, smjestimo se na Mažuranićevom trgu i ondje smo u miru do zore, opisuje nam djevojka Ana na Marulićevom trgu dok u pozadini dva policajca pregledavaju torbe nekoj drugoj ekipi.

Situacija za mlade poprilično je frustrirajuća.

Noćni klubovi i dalje ne rade, pa su ako se žele zabaviti vikendom okupljaju na otvorenom. Službene zabrane tih okupljanja nema. Međutim čini se da nema ni pravila gdje mogu biti. Jedan vikend policija ih tjera sa svakog mjesta gdje se požele družiti, a drugi vikend samo dežuraju pored njih i ignoriraju okupljenu masu. Jesen stiže, a s njome i hladnije noći koje će, same po sebi, rastjerati rulju ispred Arhiva. Mladi pokušavaju uživati u zadnjim trzajima ljeta. Problem, dakako, nije u samoj policiji, oni samo rade svoj posao. U dva navrata smo ih upitali što rade na Marulićevom trgu.

image
Policija na terenu kaže da interveniraju samo kad se dogodi incident, a da mlade tjeraju samo kad se susjedi žale na buku

Prošli vikend ispred arhiva bilo je oko tisuću ljudi. Policajce poredane ispred policijskog kombija pitali smo zašto ne tjeraju masu. Objasnili su nam da će rastjerati ljude samo ako se desi neki incident poput masovne tučnjave i da je to, gotovo uvijek, razlog njihovog postupanja. Tjedan dana kasnije naišli smo na prazan Marulićev trg. Tek par grupica sjedilo je u tišini dok su dva policajca išla od ekipe do ekipe i pregledavali im torbe. Njihov odgovor bio je bitno drugačiji od onoga koji su nam pružili kolege tjedan dana ranije.

- Susjedi nam se žale već mjesecima. Moramo intervenirati. Uostalom, vidite li vi ovaj kamen kako je prljav od vina i piva?, pokazuje nam jedan od policajaca na bijele stepenice umrljane osušenim tragovima pića i dodaje - zato tjeramo ljude odavde, ne može to više tako. Nešto se mora poduzeti.

image
Tijekom intervencije u petak mladi su iskoristili policijsku nepažnju pa snimali selfije u Smartu. Izredalo ih se desetak i više pa pobjeglo

Što kaže Stožer

Što je onda istina- tjeraju li se ljudi zbog incidenata, zbog prijava susjeda ili zbog novog porasta zaraženih, zbog čega je zemlja ušla u 'crveno'.

Jedan vikend mladi se u miru zabavljaju na svom dosadašnjem punktu, a drugi vikend igraju se lovice s plavcima. U Zagrebu trenutno radi samo nekolicina narodnjačkih klubova u blizini Savskog mosta i Jaruna. Ulične zabave ujedinile su sve supkulture i bile su svima po volji. Svatko bi ponio svoju glazbu i svoje piće sa sobom. Zato i jesu postale toliko popularne. Zagreb nema adekvatno rješenje za tisuće mladih koji lutaju ulicama po noći u potrazi za mjestom gdje će se družiti. Krivac nije policija, a ni građani koji je zovu. Kriva je, govore tinejdžeri, epidemiološka situacija i manjak bitnih odluka Stožera kad u pitanje dođu mladi i njihov socijalni život.

image
Tijekom intervencije u petak mladi su iskoristili policijsku nepažnju pa snimali selfije u Smartu. Izredalo ih se desetak i više pa pobjeglo

- Prije dva tjedna ovdje nas je bilo preko tisuću, policija nikog nije tjerala, nitko se nije tukao. Svi su samo bili raspoloženi i družili se. Danas, kad nas je ovdje jedva pedesetak, tjeraju svakog novog tko dođe ili ima bilo kakvu bocu sa sobom. Kruže neprestano od jednih do drugih i traže da se desi neki problem. Mi se samo želimo družiti u miru. Evo, pogledajte, nemamo ni alkohol sa sobom, dokle će to više ovako? Nemamo više kamo pobjeći, objašnjava nam mladić Tihomir dok smrknuto gleda u dva policajca na drugom kraju trga.

U posljednjih 18 mjeseci mladi su zapravo osuđeni na kućne tulume ili sve popularnije spontane ulične zabave. Diljem Zagreba prošlog i ovog ljeta razvijala se party scena koju su obilježila masovna okupljanja, Bluetooth zvučnici, plastične vrećice pune pića iz dućana i ulični zabavljači. Sve je počelo na platou ispred HNK. To je bilo središte noćnog života u Zagrebu. Ondje se svakog vikenda pilo, družilo i plesalo na improviziranim podijima. Tisuće mladih pohodile su noćne klubove na otvorenom. Oni s najvećim zvučnicima postali su DJ-i, spajali bi ih na struju od uličnih svjetiljki. Klupice i betonski blokovi zamijenili su separee. Kanistri jeftinog vina i plastične dvolitrene boce piva zamijenile su precijenjena žestoka pića u posudama s ledom. Noćni život vratio se na ulicu.

image
Mladi preko WhatsAppa dogovaraju strategiju: ako je na Marulićevom policija, presele se u Mimaru ili na igralište V. gimnazije, a na kraju završe na Mažurancu

Što će biti u petak?

Sljedeća popularna lokacija bile su jarunske plaže. Početkom prošle komunalci su prekinuli tulume ispred HNK. Brojke zaraženih su rasle pa je policija počela tjerati mlade s platoa. Razbježali bi se po obližnjim parkovima, najčešće bi prešli ulicu i završili na Mažurancu. Jarunski partiji bili su nešto drugačiji. Najavljivali su se i organizirali putem društvenih mreža. Prevladavali su studenti iz doma na Savi i starija ekipa sa skupim autima. Razvila se i praksa prodavanja precijenjenog pića i hrane iz bunkera BMW-a jer je prodaja alkohola zabranjena iza ponoći, a Jarun je ionako pomalo izoliran. Jarunska cesta koja okružuje jezero bila bi preplavljena jurilicama čiji su mladi nabrijani vlasnici turirali za okupljene. Na Jarunu je bilo i tučnjava između lokalnih huligana i dalmatinskih studenata. Svakih pedesetak metara vladao bi drugi DJ oko čijeg zvučnika bi plesale grupice, a među njima bi šetale hostese s epruvetama rakija.

image
Policija na terenu kaže da interveniraju samo kad se dogodi incident, a da mlade tjeraju samo kad se susjedi žale na buku

Došlo je ljeto 2021. i studenti su otišli svojim kućama. Jarunska scena polako se raspala, ali u centru grada stvarao se "novi HNK", ovoga puta ispred zgrade Državnog arhiva. Bazen u čijem središtu sjedi Marko Marulić savršen je za masovna okupljanja. Sve je počelo spontano s manjim grupicama i preraslo je u scene slične onima s HNK. Svaki vikend ovog ljeta oko tisuću mladih okupilo bi se i družilo. Nadmetanje u glasnoćama i veličinama zvučnika stvorilo je bučnu i kaotičnu atmosferu. Bilo je i par incidenata, ponovno izazvanih od strane mladih huligana ćelavih glava. Uskoro je i ondje policija počela reagirati. Nakon kakve tučnjave rastjerali bi većinu okupljenih koji bi se razbježali kućama ili u druge parkove.

I nitko ne zna što će se dogoditi sljedeći vikend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:32