KRENULI PRIJE INVAZIJE

Mlada obitelj iz Odese stigla na područje Vukovara: ‘Ponudili smo im svu pomoć i pružili utjehu‘

Krenuli su prije pet dana, dakle i prije nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu

Ukrajinski izbjeglice, Ilustrativna fotografija

 Janek Skarzynski/AFP

Među prvim izbjeglicama iz Ukrajine koji su u subotu stigli u Hrvatsku, jedna je mlada obitelj došla kod svoje rodbine na području Vukovarsko-srijemske županije. Stigli su iz Odese, odakle su krenuli prije pet dana, dakle i prije nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu.

U subotu ih je posjetio i Damir Dekanić, župan vukovarsko-srijemski u pratnji načelnika Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Mate Matića i voditelja Službe civilne zaštite Vukovar Stjepana Draganića.

"Upoznali smo ih sa svim pravima koja ostvaruju, ponudili im svu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utjehu i moralnu potporu", rekao je nakon posjeta Dekanić.

Neposredno prije posjeta obitelji, župan Dekanić je s načelnikom Stožera i voditeljem Službe civilne zaštite održao radni sastanak na temu krize u Ukrajini, a na kojemu su se razmatrale mogućnosti i potrebe za smještajnim kapacitetima za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

"Za sada su evidentirani kapaciteti u vlasništvu države, državnih poduzeća, učenički i studentski domovi kao i hotelski smještaji" poručio je župan.

Inače, od subote navečer je za područje istočne Hrvatske (Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija) uspostavljen i Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Sportskoj dvorani Jug 2, Osijek, ulica kralja Petra Svačića 67. Sve osobe koje dolaze kao izbjeglice iz Ukrajine trebaju se uputiti na registraciju i prihvat u navedeni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:55