PROLJETNI PAKET

Mjere ostaju iste: cijene struje i plina neće se mijenjati još godinu dana

Vlada će ponovno umirovljenicima isplatiti jednokratni energetski dodatak od 53 do 160 eura

Andrej Plenković

 Ronald Goršić/Cropix

Cijene struje i plina za kućanstva i poduzetnike neće se mijenjati još godinu dana, a umirovljenici i socijalne kategorije građana opet mogu računati na energetski dodatak koji će im država isplatiti.

Novi paket mjera pomoći, koji Vlada priprema i koji će predstaviti u ponedjeljak na Gospodarsko-socijalnom vijeću, a u četvrtak i javnosti, doznajemo, zadržat će sve mjere iz postojećeg paketa koji je donesen lani i na snazi je do 1. travnja.

To znači da će građani koji u polugodišnjem razdoblju troše do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a oni koji troše više od 2500 kilovasati, plaćat će 88 eura za megavatsat. Javni i neprofitni sektor i dalje će biti u posebnoj kategoriji jeftinije električne energije u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Imovinski cenzus

I cijena struje za poduzetništvo, kako doznajemo, ostaje na istoj razini, i to za sve. Neće se raditi razlika, iako se razmišljalo da se kazni one koji se nisu korektno ponašali u krizi i nisu dostavljali kataloge cijena za proizvode. Neće postojati ni nikakav imovinski cenzus jer za to jednostavno nema podataka na temelju kojih bi se takav cenzus propisao.

Poduzetnici sada za polugodišnju potrošnju do 250.000 kilovatsati plaćaju struju po jedinstvenoj tarifi od 0,5295 kuna po kilovatsatu, što je u biti ista početna cijena koja vrijedi za kategoriju javnog i neprofitnog sektora.

Za polugodišnju potrošnju veću od 250.000 kilovatsati za kupce po jedinstvenoj tarifi određena je cijena od 1,6176 kuna po kilovatsatu, a za kupce s nižom i višom tarifom ona iznosi 1,7215 kuna po kilovatsatu u višoj tarifi te 0,8447 kuna po kilovatsatu u nižoj. Prosječna cijena nakon što netko potroši tih 250.000 kilovatsati iznosi 180 eura po megavatsatu.

U trećoj kategoriji, za velike potrošače, odnosno za polugodišnju potrošnju veću od 2,5 gigavatsati prosječna cijena iznosit će 230 eura po megavatsatu.

Kada je riječ o plinu, on ostaje na istoj razini, a Vlada je jučer na sjednici odlučila da će se i u sljedećih godinu dana na isporuku plina i toplinske energije primjenjivati snižena stopa PDV-a od pet posto, jednako kao i na pelete i drva za ogrjev.

Ukinut je i dodatni zdravstveni doprinos koji su od 2009. kao kriznu mjeru plaćali umirovljenici s iznadprosječnim mirovinama. Oko 32.000 umirovljenika sami su plaćali tri posto doprinosa, a za njih više od milijun država je uplaćivala jedan posto.

Zadržava se i niža cijena toplinske energije, a riječ je o mjeri koja obuhvaća gotovo 160.000 ljudi.

Vlada će ponovno isplatiti i jednokratni dodatak za umirovljenike. Oni umirovljenici koji imaju visinu mirovine do 245 eura dobit će jednokratnu naknadu od 160 eura, oni s mirovinama do 311 dobit će naknadu od 120 eura, a oni koji imaju do 444 eura dobit će 80 eura. Za one umirovljenike kojima je mirovina do 578 eura naknada će iznositi 53 eura.

Čuvanje radnih mjesta

Na daljnje potpore mogu računati i korisnici socijalnih naknada, nezaposleni, poljoprivrednici, ribari i prijevoznici.

- Paket mjera predstavit ćemo idući tjedan. Nama je cilj raditi u interesu građana i gospodarstva te osigurati dvije ključne točke: jedna je da u svakom trenutku imamo sigurnost opskrbe energentima, a druga je da je to po prihvatljivoj cijeni. Danas je na Vladi priprema tog paketa, a to je da produljujemo nižu stopu PDV-a i za plin, pelete i ogrjev.

Sve što smo činili, produljit ćemo za još godinu dana. Isto tako idemo sa zakonima o doprinosima koji će doprinijeti umirovljenicima. Naši umirovljenici bit će zadovoljni novim paketom koji ćemo predstaviti na GSV-u - rekao je jučer premijer Andrej Plenković.

Nakon sjednice Vlade premijer je rekao da će ovaj proljetni paket mjera pomoći javnosti biti prezentiran idući tjedan, u četvrtak, na sjednici Vlade, a na snagu će stupiti 1. travnja jer su sve dosadašnje mjere na snazi do 31. ožujka.

Koalicijski partneri pozdravljaju najavu da će postojeće mjere ostati na snazi.

- Očekujemo da se nastavi istim tempom dalje. Vlada je napravila sjajan posao postojećim mjerama i mislim da bi bilo mudro da se jednakim intenzitetom nastavi. Minimum koji očekujemo jest da cijene struje i plina ostanu iste i da se pomaže onima slabijeg imovinskog stanja. Jedino tako možemo zadržati postojeću razinu gospodarske aktivnosti i sačuvati radna mjesta - ističe predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:22