16 CARINIKA, 6 POLICAJACA I INSPEKTOR

Mito na carini: Šef bande pokupovao i preprodaje apartmane duž obale!

Bogati carinik dao je oglas da kupuje sve nekretnine na Kvarneru za koje nisu riješeni imovinski odnosi

ZAGREB - U tajnoj policijskoj akciji uhićene su 23 osobe - 16 carinika, šest graničnih policajaca i jedan državni inspektor. Osumnjičeni su za krijumčarenje velike količine raznih roba, uzimanje mita te druge oblike korupcije, ukupno za više od 100 kaznenih djela u posljednjih 13 mjeseci. Većina uhićenih radila je na GP-u Macelj, a ostali na manjim graničnim prijelazima u Zagorju.

Prema nekim informacijama, privedeni su uglavnom dugogodišnji zagorski carinici s velebnim kućama, luksuznim automobilima i ostalim manifestacijama brzog i nelegalnog bogaćenja.

Među uhićenim carinicima navodno je i jedan zagorski načelnik općine, I. Š., koji posao načelnika obavlja volonterski. Neslužbeno, jedan od uhićenih carinika gradski je vijećnik krapinskog SDP-a i sin bivšeg predsjednika Gradskog odbora te stranke.

Pretres kuća i auta

Doznajemo da je uhićena i jedna djevojka iz Krapine, jedan “gazda” iz Gornjeg Jesenja s golemom hacijendom i rančem inicijala prezimena V., krapinski dečki D. G., Z. T., D. K. i A. G. te A. M. iz Oroslavja te zabočki dečko inicijala prezimena G.

- Tko god je posljednjih tjedana prelazio Granični prijelaz Macelj, mogao je uočiti da su carinici nemirni, zabrinuti, nervozni i distancirani, a na samom su prijelazu bile postavljene velike kamere - njih šest - da nadziru ponašanje službenika.

- To vam je bio pravi Big Brother. Vidio sam susjeda koji tamo radi, htio sam ga pozdraviti, dati mu ruku, a on mi je na sve moguće načine ukazivao da se mora praviti kao da me ne poznaje. Već je i stisak ruke znak da uzima “lovu” - kaže nam Zabočanin koji poznaje brojne carinike.

- Priča se po Zaboku da je “palo” nekoliko naših dečki. Uzeli su im mobitele, pretresli kuće i automobile, pa ne smijem nikog zvati jer ću valjda i sam biti osumnjičen - smije se njihov sugrađanin, koji misli da su većinom “pale” sitne ribe, uz izuzetak jednog carinika koji je na moru izgradio apartmansko naselje.

Za tog se carinika, u kuloarima označenog kao najveći USKOK-ov “ulov” među uhićenima, po Zagorju priča da gradi i kuće te stanove za prodaju, a kako se bahati, nitko za njim neće “proliti suzu”.

Riječ je, neslužbeno, o cariniku Milanu G., čije nam je uhićenje potvrdila i njegova majka, a koji osim raskošne kuće u Ljubljanskoj ulici u Zaboku, preko interneta oglašava prodaju apartmana u Novom Vinodolskom.

Kvadrat apartmana veličine 99 metara kvadratnih na dvije etaže, s dvije kupaonice, tri sobe i terasom, naplaćuje po 1150 eura. Kupcima je osigurano i parkirno mjesto. Na drugoj stranici pak kvadrat nudi po 1400 eura.

Riječ je o Povilama kod Novog Vinodolskog, a zgrada je izgrađena prije tri i pol godine. U prilično konfuznom oglasu na nekretnine365.com ista osoba tvrdi da je zainteresirana za kupnju svih nekretnina na Kvarneru koje imaju neriješene imovinsko-pravne poslove, što dokazuje da je posao s nekretninama ovom djelatniku Carine postao prilično unosan hobi.

Na meti špedicije i trgovci

Njegovo ime spominje se na još nekoliko online oglasnika i veže se uz nekretnine u Dubrovniku, Zagrebu i Istri. Zanimljivo, u rujnu 2008., obitelj Milana G. prodala je oranicu veličine 300 metara kvadratnih Gradu Zagrebu kako bi se izgradila Ulica Stipana Vilova s komunalnom infrastrukturom. Obitelj je zaradila 49.650 kuna.

Navodno je Milan G. jedno vrijeme čak bio suspendiran zbog mita, ali je na kraju ipak vraćen na posao.

Neslužbeno, pretrage traju i dalje, pa tako i u njihovim klijetima, a istraga će se proširiti navodno i na špediciju i neke trgovačke lance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:47