VATIKANSKI ŠEF DIPLOMACIJE

MISU ZA DESET GODINA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE PREDVODIO MONS. GALLAGHER 'Moje misli su uz mlade koji su prisiljeni otići u tuđinu'

 Profimedia, IPA

U đakovačkoj katedrali prepunoj vjernika euharistijskim slavljem proslavljena 10. obljetnica uspostave Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, a misno slavlje predvodio je tajnik Svete Stolice za odnose s državama, mons. Paul Richard Gallagher u koncelebraciji s nadbiskupom zagrebačkim, kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima Hrvatske biskupske konferencije te biskupima Đakovačko-osječke metropolije.

Mons. Paul Richard Gallagher prenio je pozdrave i blagoslov pape Franje i rekao kako mu je drago slaviti euharistiju u veličanstvenoj đakovačkoj katedrali.

"Čast mi je i radost svima vama, građanskim vlastima, predstavnicima Pravoslavne Crkve i Reformirane Crkve te svim dragim vjernicima Slavonije i cijele Hrvatske prenijeti pozdrav i blagoslov pape Franje. Sveti Otac duhovno je blizak hrvatskomu narodu, a na osobit način ovome kraju gdje je rat 90-ih godina donio nemale patnje, rekao je Gallagher u propovijedi.

Istaknuo je kako ga raduje nazočnost mladih na svečanom slavlju u katedrali. "Ovih dana i tijekom cijeloga listopada, brojni biskupi iz cijeloga svijeta okupljeni su u Rimu na Sinodi čija je tema 'Mladi, vjera i razlučivanje zvanja'. Sinodom se Crkva želi usredotočiti na pitanje kako ona, u različitim kulturnim i društvenim kontekstima, može mladima biti vjerodostojan sugovornik i pratiti ih u traganju za dubljim smislom postojanja i istinske sreće", rekao je mons. Paul Richard Gallagher.

Također je istaknuo da njegove misli "spontano idu i do svih onih mladih u ovoj regiji koji se susreću poteškoćama u pronalaženju radnoga mjesta pa su često prisiljeni na odlazak u tuđinu kako bi mogli postići ekonomsku samostalnost te mogli zasnovati obitelj".

"Želimo ih podržati molitvom da uspiju ostvariti svoje snove. U spomenu pred Gospodinom ne želimo zaboraviti ni sve one mlade živote koji su pali na bojištima besmislenih ratova", rekao je tajnik Svete Stolice za odnose s državama. Kako je istaknuo, u mislima prigibamo svoja koljena na njihovim grobovima, zajedno s njihovim majkama i očevima, moleći za njih vječni pokoj i utječući se Bogu za hrabrost u ostvarivanju konkretnih koraka praštanja i pomirenja.

Mons. Gallagher je također rekao da večeras sa zadovoljstvom objavljuje kako je svojim dekretom Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata "potvrdila sv. Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, u kojoj je posebno živo štovanje 'apostolâ slavenskih naroda”, 'prvaka i zaštitnika ekumenskoga nastojanja sestrinskih Crkava Istoka i Zapada, kako bi se, molitvom i dijalogom, ponovno pronašlo vidljivo jedinstvo u savršenom i potpunom zajedništvu', kako je to lijepo izrazio papa Ivan Pavao II."

Istaknuo je da u đakovačkoj katedrali počivaju posmrtni ostaci zaslužnoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera. "Prije 140 godina on je ovo sveto mjesto posvetio „jedinstvu Crkve”, što je simbolično predstavljeno dvama karakterističnim arhitektonskim stilovima, neoromaničkim i bizantskim, kao skladno umjetničko ispreplitanje kršćanskoga Istoka i Zapada, koji se pak dotiču upravo na ovim prostorima. Biskup je Strossmayer kao nasljeđe, ali i kao zadaću budućim naraštajima, ostavio ekumenizam i dijalog, vrednovanje i poštovanje drugih religija i kultura, i sjemenja istine i dobrote što ih one u sebi nose, istaknuo je Gallagher.

Podsjetio je i na obilježavanje i druge dvije značajne obljetnice - 120. obljetnica rođenja kardinala Alojzija Stepinca i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim. Najavo je da će sutra u zagrebačkoj katedrali moliti na grobu "tog velikog Kristova svjedoka, koji je za Crkvu razlog radosti, u čijim djelima sjaji skrb za dobročinstva i ljubav prema istini".

Kardinal Josip Bozanić je u nagovoru rekao da "radosna srca čestita 10. obljetnicu postojanja najmlađe hrvatske crkvene pokrajine". "S radošću mogu posvjedočiti da smo mi biskupi tadašnje Hrvatsko-slavonske metropolije na sastancima o tome odgovorno raspravljali i svesrdno se zauzeli za Đakovačko-osječku metropoliju, koju je 18. lipnja 2008. uspostavio papa Benedikt XVI.

Među ostalim, Bozanić je podsjetio i na godišnjicu presude kardinalu Stepincu. "Na današnji dan, 11. listopada, prije 72 godine, na komunističkom sudu u Zagrebu, u montiranom procesu, izrečena je sramotna presuda zagrebačkom nadbiskupu i tada našem zajedničkom metropolitu kardinalu Alojziju Stepincu i time je započeo mučenički križni put našega Blaženika, rekao je Bozanić.

Na početku misnoga slavlja mons. Gallagheru, kardinalu Bozaniću, apostolskom nunciju u Hrvatskoj mons. Giuseppeu Pintu te biskupima i nadbiskupima pozdravne riječi uputo je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, podsjetivši na 18. lipnja 2008. i odluku tadašnjeg pape Benedikta XVI. o utemeljenju Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:28