NEPOZNATI GMAZOVI

MISTERIJ ODBJEGLIH OGROMNIH ZMIJA U BAKRU Navodno su stigle brodom, no sad više nitko ne gdje su: 'Svi se prave grbavi, a mogli bismo imati najezdu'

 
 Screenshot / YouTube

Na terminalu Luke Rijeka u Bakru prolaznik je u utorak snimio dvije zmije, navodno dugačke od dva do tri metra. Tad se spekuliralo da su stigle zajedno s brodskim teretom iz engleskog Norfolka, jedni su pretpostavljali da se radi o bezopasnim, ali velikim pitonima, a drugi da se radi o livadnim zmijama. Sanitarne službe su odmah obaviještene, kako je tad pisao portal Pomorac.net, no gmazovi još nisu pronađeni.

S obzirom da posade brodova znaju držati zmije kako bi hvatale glodavce, nije isključeno da su pridošlice upravo doputovale na nekom od brodova koji iskrcavaju teret u bakarskoj luci, piše Novi list. Zasad nema informacija da su uhvaćene ili vraćene na brod, ali, najgore od svega – nema ni zmija, a gdje su, ne zna nitko.

Obaviješten je niz institucija, od Grada Bakra, preko Luke Rijeka, komunalnih redara, vatrogasaca, Lučke kapetanije, Nastavni zavod za javno zdravstvo, pa do Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. No, rezultata nema, a institucije uglavnom prebacuju odgovornost jedna na drugu.

- I ovo je primjer čiste hrvatske priče u kojoj se svi prave ‘grbavi’ i prebacuju odgovornost jedni na druge. Po mojem mišljenju treba najprije determinirati životinju, a potom utvrditi kako je završila u bakarskoj luci. Je li u ovom slučaju zakazala carina, jer tako se onda putem rudače može štošta prošvercati? Možda je ovdje u pitanju šverc. Trebate znati kako je nakon oružja, droge i ljudi, trgovanje životinjama na četvrtom mjestu. Najveći je problem što se ne zna gdje su zmije trenutno, ima li ih još, jesu li otrovne. Netko u Luci je trebao znati da su zmije na brodu - rekao je ornitolog Andrej Radalj, predsjednik ekološke udruge Jezero za Novi list.

Dodao je kako postoji potencijalna opasnost za lokalnu zajednicu, odnosno stanovništvo i životinje jer ako su zmije u klimatskim uvjetima u kojima su naučene živjeti, mogu preživjeti ljeto, pa i zimu, i početi se razmnožavati.

- Možemo umjesto dvije imati najezdu zmija. To je potencijalna opasnost. Simptomatično je, također, da je riječ o odraslim zmijama i to baš dvije. Moguće da ih je i više, kažem, kruže priče da ih je čak deset. Doduše, u ovakvim situacijama mnogi su skloni i izmišljanju, ali neke stvari stoje - određene mjerodavne službe u ovom su slučaju zakazale, pet dana svi šute i prebacuju lopticu jedni na druge, najgore je što je nepoznato gdje se zmije sada nalaze – zaključuje Radalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:56