MATE UZINIĆ

'MISLE DA SU HRABRI, DA SU ONI ŽRTVE, A ZABORAVLJAJU KLJUČNU STVAR' Dubrovački biskup o svećenicima koji pozivaju vjernike u crkvu u vrijeme korone

Mate Uzinić
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Dubrovački biskup Mate Uzinić gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije i komentirao blagdan Uskrsa u doba epidemije koronavirusa.

Uzinić je rekao da je žalostan što se u crkvama ne održavaju misna slavlja, ali da razumije propisanu mjeru.

"Naravno da sam žalostan i da to neminovno utječe na kvalitetu slavlja, no ja bih rekao da nismo samo mi katolički vjernici pogođeni, nego su pogođeni svi drugi, kao i mi. Mi smo dio čovječanstva koje se nosi s ovom teškoćom i trebamo biti solidarni", rekao je Uzinić, dodavši da je, ako smanjenje širenja virusa znači i neodržavanje uskrsnih slavlja, to mala žrtva koju vjernici trebaju podnijeti.

Komentirao je i potez pojedinih svećenika, koji su se oglušili na upute stožera, pa vjernike zovu u crkve na mise.

"To se ne događa samo s pojedinim svećenicima. Na društvenim mrežama možemo susresti toliko ljudi koji ovu situaciju nisu shvatili ozbiljno i ta grupica svećenika spada u tu grupu. Misle da su hrabri, da su oni žrtve, zaboravljalju da se u ovoj situaciji ne radi o tome da ću ja izložiti i ugroziti sebe, nego se radi o tome da ću svojim neodgovornim ponašanjem ugroziti druge, a na to nikako nemamo pravo", rekao je Uzinić.

"Uglavnom sa svećenicima komuniciram mailovima, telefonski, a ovih dana sam koristio priliku i svakog od svojih svećenika sam osobno nazvao da vidim kako je, da im pokažem da sam tu. Tako bih pozvao i ostale da komuniciraju, kako mailom, tako i živom riječju, neka nazovu one koje ne mogu susresti", rekao je Uzinić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 17:59