PRVE SMJENE

Mirka Jozić nudi ostavku, šefica Holdinga svoj mandat, a jedna pročelnica kaže: ‘Rado bih ostala...‘

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik spremna je na suradnju i rado bi, kaže, ostala
Mirka Jozić
 Darko Tomaš/Cropix

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu, novoizabranom gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću planira, kako nam je jučer rekla, ponuditi ostavku, čelnica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, kao i pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Dinko Bilić, ponudit će mandat na raspolaganje, a pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik spremna je na suradnju i rado bi, kaže, ostala.

- Ja sam na ovom poslu zbog struke, a ne stranke - kratko rezimira pročelnica za financije Juroš Pečnik, koja u Gradskom poglavarstvu radi od 1995. godine.

- Voljna sam se prilagoditi i porazgovarati s novim gradonačelnikom. Naravno da ima pravo birati ekipu s kojom želi raditi. No, treba reći da proračunsko računovodstvo nije jednostavno - dodaje.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, rezolutno kaže da će podnijeti ostavku.

- Planiram ponuditi prijedlog raskida radnog odnosa, pa se nadam da će to biti sporazumno, odnosno da ćemo se dogovoriti i da neće biti problema. Čovjek je uvjerljivo pobijedio i neka složi svoju ekipu. Meni mandat još traje, ali spremna sam predati sve projekte, uputiti koga treba i otići - kaže Jozić.

Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, svoj će mandat staviti na raspolaganje.

- Gradonačelnik kao predstavnik izvršne vlasti, s obzirom na to da odgovara za izvršenje navedenih programa, treba imati tu mogućnost da povjeri upravljanje pojedinim uredima onim osobama koje udovolje propisanim uvjetima sukladno zakonu te osobama za koje smatra da mogu realizirati programe tih ureda.

Ne vidim ništa sporno u stavljanju mandata na raspolaganje - kaže Bilić. Odlazak je jučer najavila i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, koja je odlučila staviti mandat na raspolaganje novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

- Dat ću mandat na raspolaganje gospodinu Tomaševiću. Dala sam ga i 2017. Bandiću. Davanje mandata na raspolaganje, kao i otkazivanje ugovora o radu, nije u skladu sa Zakonom o primopredaji vlasti, Zakonom o radu, a ni Zakonom o trgovačkim društvima jer promjena vlasti nije razlog za otkazivanje ugovora o radu, ali smatram dobrim demokratskim običajem da onaj tko je nositelj izvrsne vlasti i ima obvezu provesti program za provedbu toga bira sebi i suradnike - kaže Stojić Deban.

Brojni pročelnici koje smo jučer dobili uglavnom su izbjegavali odgovoriti na pitanje što planiraju te bi nas ili uputili na Ured za odnose s javnošću ili rekli da čekaju razgovor s novom gradskom upravom.

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, rekla nam je da je "nova gradska uprava najavila razgovore s pročelnicima te da prije toga ne vidi razlog medijskog istupanja", a slične su nam odgovore ponudili i drugi.

Stipe Tutiš, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, tražio nas je da se pismenim putem obratimo službi za odnose s javnošću jer, kako je rekao, imaju "imaju takvu uputu" te nije želio odgovoriti na pitanje kako se osobno planira postaviti u novoj situaciji.

Pročelnik zadužen za obrazovanje Ivica Lovrić, najavio je na u specijalnoj izbornoj tv emisiji Hanza Medije da će dati mandat na raspolaganje, a nedavno je i pročelnik Ureda gradonačelnika, Miro Laco, u Jutarnjem listu najavio da će ponuditi ostavku novom gradonačelniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:35