BURNO U PROSVJETI

Mirenje Vlade i novoosnovanog sindikata nije uspjelo: ‘Do štrajka u školama će sigurno doći‘

U obrazloženju Sindikata stoji da će štrajkati zbog prisilnog testiranja i davanja na uvid covid-potvrda u sustavu obrazovanja

Ilustracija

 Jeff Pachoud/AFP

>>NOVO<< Oko 13:35 sati završen je postupak mirenja predstavnika Vlade i novoosnovanog Sindikata Prosvjetitelj, nužan zbog najave štrajka protiv prisilnog testiranja i davanja na uvid covid-potvrda u ustanovama u obrazovanju.

Kako potvrđuje Vladin pregovarač, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, mirenje nije uspjelo.

– Konstatirano je da mirenje nije uspjelo jer je naš stav da nema osnova za štrajk. Dali smo sugestiju da se odustane od štrajka i tu se nismo mogli usuglasiti, izjavio je Paljak.

Potvrđuje kako je na sastanak mirenja stigao odvjetnik Sindikata, bez sindikalne predsjednice ili potpredsjednice.

Paljak dodaje kako nije bilo govora o tehničkim pojedinostima štrajka najavljenog za 29. studenoga.

U Ministarstvu smatraju kako Sindikatu sporna Odluka o obaveznom testiranju ne može imati zakonsko uporište za štrajk, obzirom da postoji mogućnost besplatnog testiranja za sve djelatnike bez covid-potvrda. U slučaju štrajka, pozivaju se na Zakon o radu, po kojemu se radniku u štrajku umanjuje plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.

U službenoj najavi štrajka, pristigloj Ministarstvu, Sindikat je naveo da će štrajk početi u prijepodnevnoj smjeni u ponedjeljak u slijedećim ustanovama (dvjema su pogrešno napisani nazivi):

Ekonomska škola Vukovar, Tehnička škola Vukovar (ispravno: Tehnička škola Nikole Tesle, Vukovar), Tehnička škola Rijeka, Glazbena škola Karlovac, Osnovna škola Ivana Perkovca, Šenkovec, Sveučilište u Zadru, Glazbeno učilište Elly Bašić, Strukovna škola Vukovar (ispravno: Srednja strukovna škola Marko Babić), Elektrostrojarska škola Varaždin i Kineziološki fakultet Split.

Iz Sindikata se zasad nisu oglasili najavljenom izjavom za medije. U Sindikatu čiji predstavnici ne žele komunicirati s novinarima (barem zasad), niti odgovaraju na upite postavljene putem maila, neslužbeno doznajemo da imaju Statut (službenu verziju na internetu ne nalazimo). U njemu, među ostalim, stoji: 'Javnost rada ostvaruje se davanjem obavijesti o radu Sindikata u tisku i drugim zainteresiranim medijima'.


PRVA VIJEST

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja za danas je zakazan postupak mirenja uoči štrajka kojega je najavio novoosnovani Sindikat Prosvjetitelj. Predstavnikom Vlade u postupku mirenja imenovan je državni tajnik ministarstva Tomislav Paljak.

Sindikat Prosvjetitelj najavio je službenim dopisom Ministarstvu štrajk u ponedjeljak, 29. studenoga, i to u osam škola, na Kineziološkom fakultetu u Splitu i na Sveučilištu u Zadru. U obrazloženju štrajka navode kako mu je svrha "zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih interes članova Sindikata", te da će štrajkati zbog prisilnog testiranja i davanja na uvid covid-potvrda u sustavu obrazovanja.

Obzirom da je mirenje zakazano u zgradi Ministarstva znanosti, nejasno je kako će predstavnici Sindikata ući u prostor ukoliko nemaju covid-potvrde niti nalaz testiranja.

Hoće li doći na sastanak s državnim tajnikom, upitali smo predsjednicu Sindikata Ljubicu Vugić.

– Sastanak će se sigurno održati, to je sve što ću reći. Nikakve izjave putem telefona ne dajemo. Dat ćemo sami izjavu za medije, kratko je prozborila Vugić, uz 'hvala lijepa' i prekid veze.

U Prosvjetitelju, kojega su mediji prozvali 'antivakserskim sindikatom', nisu skloni komunicirati s javnošću. Sindikat nema internet stranicu, niti je dostupan njihov statut. Čini se da u ovome trenutku nijedna službena institucija nema informaciju koliko Prosvjetitelj ima članova. Ipak, zanimljiv odgovor o tom podatku Jutarnjem nude u Ministarstvu rada:

'Po Zakonu o radu sindikat može utemeljiti najmanje deset punoljetnih poslovno sposobnih fizičkih osoba te Ministarstvo može potvrditi da je Sindikat Prosvjetitelj u trenutku osnivanja imao najmanje deset članova'.

Pojašnjavaju kako nemaju saznanja o drugom podatku jer se nije utvrđivala reprezentativnost ovoga sindikata za kolektivno pregovaranje.

Jutarnji list je 23. studenoga Sindikatu uputio (mailom) upit u kojem je, među ostali, pitanje o broju članova, no odgovor nije stigao. No, to ne znači da predstavnici Sindikata nisu aktivni u svojim društvenim grupama, dapače.

Na jednoj od njih (ZNP-HR), potpredsjednica Sindikata Silvija Zovak je napisala poruku koju prenosimo bez ispravljanja gramatičkih grešaka. Iz nje je, između ostalog, vidljiva briga i samog vodstva Sindikata o nedovoljnom broju članova.

'Znamo da svi željno iščekujete kada će štrajk započeti i da su se mnogi priključili sindikatu Prosvjetitelj radi štrajka. No morate razumijeti da štrajk ne može uspjeti dokle god nemamo dovoljan broj članova koji će htjeti u štrajk.

Da bi bili sigurni u uspješnost štrajka potreban nam je što veći broj članova. Stoga je sad vrijeme da se učlanite i pozovete sve istomišljenike. Vrijeme je za žurno formiranje podružnica po školama'.

U nastavku je objasnila članovima grupe kako će ih se napadati da samo žele uzeti novce od svojih članova te da su oni time prevareni. Zovak poručuje: 'Naravno da to neće biti istina'.

- Do štrajka će sigurno doći, samo moramo čekati povoljan trenutak. Mi smo s jedne strane po pritiskom ljudi koji žele štrajk jer im prijeti nelegalan otkaz, a s druge strane smo uvjetovani nedovoljnim brojem članova koji je potreban za krenuti u uspješan štrajk. Stoga je rješenje žurno upisivanje novih članova - piše Zovak, po čemu je moguće zaključiti da se najavljeni štrajk možda i neće održati u ponedjeljak.

Neslužbeno doznajemo da postoji mogućnost da će Sindikat na sastanku u Ministarstvu predstavljati - odvjetnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:40