OTVORENO

Ministrica Tramišak o Nacionalnoj strategiji: ‘Cilj je ove Vlade da se u 2030. živi bolje‘

Ovaj nacrt je dan na savjetovanje na 30 dana kako bi javnost i sve političke stranke mogle sudjelovat u izradi, kazala je
 HRT

U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Mišel Jakšić iz SDP-a, Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici i prof. dr. sc. Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu raspravljali su o tome jeli do 2030. ostvariva vizija konkurentne, inovativne i stabilne Hrvatske, zemlje prepoznatljiva identiteta, kulture i očuvanih resursa, kako najavljuje premijer Andrej Plenković.

Tramišak je naglasila kako je smjer ove Vlade da se u 2030. živi bolje.

- Vizija razvoja govori o konkurentnijem i inovativnijem gospodarstvu, sigurnijoj zemlji očuvanih prirodnih resursa, jasnog i prepoznatljivog identiteta i kulture, kvalitetnijeg standarda te jednakih prilika za sve - kazala je ministrica Tramišak.

Ovaj nacrt je dan na savjetovanje na 30 dana kako bi javnost i sve političke stranke, znanstvene zajednice, civilne udruge, sindikati i kako bi svi oni mogli sudjelovati u izradi dokumenta, istaknula je ministrica Tramišak.

Jakšić je kazao kako svi žele da Hrvatska bude 2030. bude bolje, uspješnije i uređenije društvo te smatra da oko toga stvarati političke podjele ne bi bilo dobro.

- Strategija koja je danas prezentirana je esejski jedan jako dobar dokument koji će potpisati svatko od nas - kazao je Jakšić.

No, Jakšić je naglasio kako smo ipak zakasnili te je pred nama planiranje operativnih planova o kojima će ovisiti koliko ćemo sredstva povući iz EU fondova te da ćemo ovdje trebati biti bolji i uspješniji ako želimo napraviti pomake.

Jakšić je rekao kako se ulaskom u EU ipak pita gradove i županije za mišljenje te da država više nije centralizirana.

- Građani samo žele rješenja za svoje probleme i žele bolji život za sebe i svoju djecu - naglasio je.

Bago se pitao zašto bi oporba sudjelovala u izradi strategije, zato što je teško da svi imaju jednake stavove.

- Smatram da bi trebali sudjelovati u onim elementima koji su za sve stranke zajednički - kazao je i zapitao se kako HDZ i SDP mogu imati istu strategiju.

Ministrica Tramišak je naglasila kako joj je jasno da oporba želi biti uključena u te procese.

- Mi trenutno imamo izrađen dokument na temelju različitih analiza, statističkih podataka koje je izradila ova Vlada unazad dvije godine. Mi očekujemo komentare oporbe i sve stručne javnosti kako bi oko ključnih elemenata strategije postigli konsenzus, rekla je i dodala kako Strategija nadilazi jednu Vladu ili dvije ili tri. Ona je dokument dugoročnog strateškog promišljanja u RH - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:31