GODINA ČITANJA

Ministrica Nina Obuljen Koržinek otvorila Mjesec hrvatske knjige u Požegi

Knjižnica je, smatra, posebno važna za zajednicu kao mjesto okupljanja, bez kojega grad nije grad
Nina Obuljen Koržinek
 Damjan Tadić/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je u Gradskoj knjižnici u Požegi svečano otvorila manifestaciju Mjesec hrvatske knjige, koji se održava pod geslom "Ajmo hrvati se s knjigom".

Ministrica je naglasila kako su joj u njezinu mandatu srcu posebno prirasle knjižnica u Požegi i ona u Vinkovcima koja je izgorjela večer uoči zaposjedanja Vukovara. Nakon Požege sav se naš fokus okrenuo na Vinkovce, rekla je Obuljen Koržinek i izrazila nadu da će u njezinu mandatu jedan od ovakvih susreta napraviti i u Vinkovcima.

Knjižnica je, smatra, posebno važna za zajednicu kao mjesto okupljanja, bez kojega grad nije grad, a općina nije općina. Da ne njegujemo i razvijamo knjižnice naše bi društvo jako puno izgubilo, rekla je ministrica i dodala kako ovogodišnji program Mjeseca knjige nudi cijeli niz manifestacija.

Naglasila je kako su knjižničari okupili snage kao i ranijih godina da u ovom mjesecu što više govore o knjizi, približe ju, otvore svoje knjižnice i povežu se s drugim institucijama.

Poticaj preko proglašenja Godine čitanja rezultirao je, tvrdi Obuljen Koržinek, uključivanjem svih u promociju knjige.

Na nacionalnoj razini početkom sljedeće godine pokrenut ćemo projekt Rođeni za čitanje, koji se sada provodi već niz godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, rekla je dodavši kako se tako okrećemo prema najmlađima i poticanju roditelja da već malim bebama počnu čitati.

"Redoviti program za sudjelovanje u kulturi u cijelosti smo namijenili poticanju čitanja, a namjera nam je bila okrenuti se ne samo knjižnicama, kojima je to fokus djelovanja, nego zainteresirati druge dionike - kazališta, muzeje i ostale kulturne institucije i udruge da u svoje redovite programe uključe promociju čitanja", naglasila je ministrica.

Nedavno smo, podsjetila je, objavili rezultate natječaja što smo ga financirali sredstvima europskog socijalnog fonda i omogućili investiciju u 12 novih bibliobusa, a evaluirat ćemo potrebe i u slijedećoj financijskoj perspektivi nastaviti ulagati i u bibliobusnu službu, koja je jako važna u mnogim županijama.

Spomenula je i program poticanja kulture osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju kroz koji je omogućeno dodatno financiranje za prilagodbu različitih sadržaja osobama koje su, nažalost, u našem društvu vrlo često isključene i ne mogu ravnopravno participirati i u kulturnim uslugama kao i svi drugi, dodala je.

Obuljen Koržinek: U ovoj godini više od 100 milijuna uloženo u programe namijenjene knjizi

"Sve zajedno u ovoj godini više od 100 milijuna kuna uložili smo u posebne i redovite programe namijenjene knjizi", rekla je ministrica i dodala kako se ulagalo u poticanje čitanja, odnosno sve segmente lanca - od stvaralaštva i stipendija, poticaja, produkcije, potpore nakladnicima i distribucije.

Uz sufinanciranje knjižara, istaknula je, pokrenut je i natječaj za najbolju knjižaru te participaciju i sudjelovanje, gdje su ključni partneri knjižnice.

"U našem mandatu veliki smo naglasak stavili na usklađivanje normativnog okvira nakon donošenja novog zakona o knjižnicama. U rujnu su prihvaćeni i standardi za narodne, specijalne i digitalne knjižnice", napomenula je ministrica dodavši kako su dali veću ulogu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, jer žele da se knjižničarska struka okuplja oko NSK-a kao stožerne institucije te da se daju prostor i mogućnost da se razvijanjem kontinuiranih programa ulaže u knjižničarska stručna napredovanja te u sve programe koje današnje suvremene knjižnice moraju pružiti svojim svojim građanima.

Najavila je ulaganje u temeljnu kulturnu infrastrukturu, što do sada nije bilo moguće financirati iz europskih sredstava. To znači omogućiti energetsku obnovu kulturnih ustanova i omogućiti pristup osobama s invalidnošću. Kroz taj će se investicijski ciklus, vjeruje, podignuti standard velikom broju kulturnih institucija, uključujući i knjižnice.

Pozdravne riječi na otvaranju Mjeseca hrvatske knjige uputili su predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Višnja Cej, ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Šutalo, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Mješoviti zbor Glazbene škole Požega, Gradsko kazalište Požega, Plesni studio Marine Mihelčić te izvođači Bruna Oberan, Kristijan Kostić i Tin Tonković.

U manifestaciju Mjesec hrvatske knjige ove se godine uključilo 218 sudionika s nešto više od 1600 programa. Sudionici su u najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj muzeja, nakladnika, udruga i društava.

Središnji program manifestacije je Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se rješava online pod nazivom "Šest autora traži čitatelja" te mu se može pristupiti do 22. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:58