PRIPREME ZA SUMMIT

Ministri vanjskih poslova EU: Cilj je potpisati pristupni Ugovor s Hrvatskom do kraja ove godine

Na lipanjskom sastanku 27 šefova država i vlada članica Europske unije dat će političku podršku zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

U Luksemburgu ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije razgovarali su o završetku pregovora s Hrvatskom i istaknuli važnost zatvaranja hrvatskih pregovora za cijelu regiju jugoistočne Europe, piše Deutsche Welle .

Na lipanjskom sastanku 27 šefova država i vlada članica Europske unije dat će političku podršku zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja. “Na temelju ostvarenog napretka i pozitivne ocjene koju je dala Europska komisija, Europsko vijeće poziva na završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih stajališta koje je nedavno predstavila Europska komisija. Cilj je da se Ugovor o pristupanju potpiše do kraja godine”, stoji u nacrtu zaključaka predstojećeg summita EU-a koji će se održati u Bruxellesu ovog četvrtka i petka.

Nakon sastanka Foruma ministara članice Unije i zemalja regije hrvatski ministar Gordan Jandroković je već istakao značenje pristupa Hrvatske za čitavu regiju: „Važno je naglasiti da je i ovaj sastanak potvrdio postojanje europske perspektive za zemlje jugoistočne Europe, da i dalje postoje šanse koji uspješno provode reforme i ispunjavaju uvjete, da će jednoga dana postati puno pravna članice Europske unije. S jedne strane zemlje regije moraju odraditi svoje zadaće, a s druge strane Europska unija mora prepoznati postignuća i to adekvatno vrednovati. S Hrvatske strane, potvrdili smo punu potporu svim zemljama jugoistočne Europe koje žele postati članice, naravno nakon ispunjavanja uvjeta. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da im u tome pomognemo pružajući naša iskustva, znanje i sve što smo naučili kroz zahtjevni pregovarački proces. Vjerujemo da će i oni slijediti hrvatski put i postati jednoga dana, kada za to se stvore uvjeti, punopravne članice Europske unije“.

ORIGINALNI ČLANAK PROČITAJTE NA DEUTSCHE WELLE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:34