MEDVED I BANOŽIĆ

Ministri na mjestu tragedije: ‘Izražavamo sućut u ime Vlade RH obiteljima smrtno stradalih putnika Cessne‘

Uslijed kojih okolnosti i što je razlog pada, sačekajmo da se okonča cjeloviti proces utvrđivanja činjenica, rekao je Tomo Medved

potraga za Cessnom

 Robert Fajt/CROPIX

- Imamo evidencije o putnicima koji su bili ukrcani u zrakoplov, ali o identitetu nastadalih osoba još ne možemo pričati, sačekajmo da Županijsko državno odvjetništvo okonča postupak. Poznato nam je sve ono što je bilo poznato za najavu leta i putnika, ali s obzirom da ovdje govorimo o nesreći i tijelima osoba koje su smrtno stradale, u obvezi smo sačekati da ŽDO i policija utvrde sve detalje uslijed kojih je došlo do pada, tip letjelice i sve što se tiče letjelice kao i osobama koje su smrtno stradale.

Možemo konstatirati da su jučer, u vrijeme kad je letjelica nestala s radara, odnosno pala, bili izrazito loši meteo uvjeti, inženjer za zrakoplovne nesreće će u okviru svoje nadležnosti utvrditi i te detalje. Letjelica je poletjela iz Splita, imali su saznanje o meteo uvjetima, ali uslijed kojih okolnosti i što je razlog pada, sačekajmo da se okonča cjeloviti proces utvrđivanja činjenica - rekao je u Broćancu potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, kamo je s ministrom obrane Marijem Banožićem stigao u obilazak potražnim timovima, koji su sudjelovali u akciji traganja. Njima se zahvalio, sustav je pohvalio, a obiteljima stradalih izrazio sućut.

- Nakon što smo zaprimili informaciju o postupanju svih naših intervencijskih snaga i da smo pronašli zrakoplov i tijela tragično stradalih putnika, izražavam sućut u ime Vlade Republike Hrvatske obiteljima smrtno stradalih putnika Cessne. Želim iskazati zahvalu na naporu i čestitati svim sastavnicama Civilne zaštite i Domovinske sigurnosti u doprinosu u nastojanju da što brže pronađemo lokaciju i tijela poginulih putnika. Zahavalu upućujem ravnatelju Civilne zaštite Damiru Trutu i svima sastavnicama sustava Civilne zaštite, MUP-u, specijalnoj, interventnoj i temeljnoj policiji, HGSS-u iz cijele Hrvatske, jedinicama lokalne samouprave, lovcima, koji su pozvani i uključili se u timove. U manje od 23 sata od dojave o nestanku zrakoplova aktiviran je sustav u skladu s procedurama i sve sastavnice u najkraćem mogućem vremenu uključile su se po propisanoj prroceduri u traganje za zrakoplovom. Nažalost, zbog izrazito loših meteo uvjeta, jučer je bilo teško pronaći zrakoplov, a danas, uz tehnička pomagala putem dronova, ali i kvalitetnu organizaciju pretražnih timova, pronađen je zrakopov - rekao je potpredsjednik Vlade Medved.

Nakon pronalaska, dodao je, Županijsko državno odvjetništvo provodi istragu u suradnji s policijom i inspektorom za zrakoplovne nesreće. Očekuje da će i oni u najkraćem mogućem vremenskom periodu moći odraditi posao iz svoje nadležnosti kako bi se moglo dalje pristupiti izvlačenju posmrtnih ostataka stradalih putnika i samog zrakoplova.

- Uz ovu tragediju i nesreću želim naglasiti sposobnosti koje RH ima ustrojene kroz sustavan pristup, osposobljavanje, vježbavanje i opremanje svih sastavnica, a koje za rezultat imaju učinkovitost i garantiraju sigurnost. I Hrvatska vojska je dala svoj doprinos, sudjelovala je u akciji traganja, posebno specifično je neposredna blizina vojnog poligona Eugen Kvaternik Slunj, pa možemo vidjeti na ovom konkretnom postupanju snažnu sinergiju - navodi ministar Medved.

I ministar obrane izrazio je sućut obiteljima stradalih te pohvalio sve iz sustava Domovinske sigurnosti koji su pokazali sinergiju pri najtežim uvjetima te poželio što manje ovakvih događaja u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39