GLOBALNI POKRET

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA PODRŽALO PROSVJED HRVATSKIH UČENIKA 'Njihova briga je temelj održivog rasta našega društva'

 
Prosvjed mladih u Hong Kongu u sklopu projekta 'Petkom za budućnost'
 Profimedia, Zuma Press - News

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) priopćilo je u petak da podržava prosvjed hrvatskih srednjoškolaca organiziran u sklopu inicijative "School Strike 4 Climate" te da Ministarstvo svojim politikama podržava prelazak na niskougljično gospodarstvo u Hrvatskoj.

"Veseli činjenica da su se ovoj globalnoj akciji pridružili i srednjoškolci iz Hrvatske. Njihova briga za klimatske aktivnosti i njihova predanost viziji zdravoga i čistoga okoliša, temelj su održivog rasta našega društva", navodi u priopćenju MZOE.

Prema posljednjim podacima iz 2018. godine, a koji su predstavljeni na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama (IPCC), prosječna temperatura globalno, u odnosu na predindustrijsko razdoblje, povećat će se za 1,5°C odnosno 2°C.

Ovi podaci, tvrde u ministarstvu, ukazuju na žurnost koordiniranog djelovanja svih dionika kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i promijenili ovi negativni trendovi.

Dodaju da u tom smislu Republika Hrvatska ulaže značajne napore, na globalnoj razini putem Europske unije te na lokalnoj razini brojnim aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

"Ministarstvo priprema mjere i projekte kroz razvijanje sinergije aktualnih i novih financijskih izvora, osobito od prodaje emisijskih jedinica na dražbama, strukturnih i investicijskih fondova EU, Fonda za modernizaciju i Fonda za inovacije. Navedenim sredstvima podržava se prelazak na niskougljično gospodarstvo u svim sektorima kroz prioritetna područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te razvoj i provedba pametnih sustava", stoji u priopćenju.

Za tu je namjenu iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." Hrvatskoj na raspolaganju je gotovo 552 milijuna eura.

Navode i kako Hrvatska u nacrtima niskougljične strategije, energetske strategije i u Nacionalnom integriranom energetsko-klimatskom planu razmatra glavna kratkoročna i dugoročna pitanja, ciljeve, politike i mjere dekarbonizacije te upravljanja niskougljičnom tranzicijom u skladu s ciljevima energetske i klimatske politike EU, Pariškim sporazumom i nacionalnim specifičnostima. Tvrde da će ti strateški i planski dokumenti će omogućiti pokretanje niza projekata novog smjera, konkurentnih za fondove EU i privlačenje investicija.

Prosvjed dio pokreta "Petkom za budućnost"

Prosvjed učenika za klimu u Hrvatskoj je najavljen za petak u Zagrebu, Splitu, Puli i Varaždinu. Kao dio globalnog pokreta "Petkom za budućnost", prosvjedi učenika organizirani su u više od 1600 gradova diljem svijeta s ciljem poticanja političara na rješavanje problema klimatskih promjena. Prosvjed je u četvrtak podržala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te hrvatski znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 00:09