ESKALACIJA SUKOBA

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poziva na prekid sukoba između Armenije i Azerbajdžana

Republika Hrvatska s velikom zabrinutošću prati eskalaciju sukoba na kontaktnoj liniji u Nagornom Karabahu, poručili su iz MVEP-a
 AFP PHOTO/Azerbaijani Defence Ministry

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u ponedjeljak na prekid sukoba između Armenije i Azerbajdžana u Nagornom Karabahu i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom OESS-ove skupine iz Minska.

Najmanje 16 vojnika, ali i određen broj civila poginulo je u nedjelju u najžešćim borbama između Armenije i Azerbajdžana od 2016., koje bude strahove oko stabilnosti na području južnog Kavkaza, koridora za naftu i plin za svjetska tržišta.

Sukobi između dviju bivših sovjetskih republika, koje su ratovale devedesetih godina prošlog stoljeća, počeli su u nedjelju ujutro, a nastavili su se i u ponedjeljak raspoređivanjem teškog topništva na obje strane, proglašenjem ratnog stanja i mobilizacijom.

"Republika Hrvatska s velikom zabrinutošću prati eskalaciju sukoba na kontaktnoj liniji u Nagornom Karabahu, koja je već prouzročila ljudske žrtve i štetu na infrastrukturi", navodi se u priopćenju.

Armenija i Azerbajdžan dugo su u sukobu zbog odcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagornog Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

"Pozivamo na prekid sukoba i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom OESS-ove skupine iz Minska. Republika Hrvatska podržava sve diplomatske napore usmjerene ka ponovnoj uspostavi dijaloga i pronalasku mirnog i održivog rješenja sukoba", dodaje se u priopćenju MVEP-a.

Ovo su najveći sukobi između Armenije i Azerbajdžana oko sporne pokrajine od 2016., zbog čega raste zabrinutost za stabilnost sjevernog Kavkaza koji je koridor za plinovode i naftovode za opskrbu međunarodnog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:54