MJERE UPOZORENJA

Ministarstvo: ‘Suci u bijelom štrajku ugrožavaju i prava djece‘; Odgođena i odluka o ovrhi djeteta!

U četiri dana štrajka suci su odgodili 127 ročišta u predmetima obiteljskog prava

Prazni hodnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu/ Radovan Dobronić

 /Cropix

U prva četiri dana bijelog štrajka sudaca, prema podacima iz eSpisa, suci su odgodili 127 ročišta u predmetima obiteljskog prava. U Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da se uočava trend povećanja onih u kojima zbog odgode može doći do ugrožavanja dobrobiti djeteta i nastati nepopravljiva šteta. Kažu da raste broj odgođenih sporova o roditeljskoj skrbi, o ostvarivanju osobnih odnosa i sporova o uzdržavanju djeteta.

Najviše je odgoda na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu (34), potom u Splitu (28) te u Rijeci (10). Odvjetnica Una Šeparović Zečević, koja se bavi obiteljskim pravom, tvrdi da suci odgađaju sve vrste obiteljskih predmeta.

- Imala sam odgodu u parnici za bračnu stečevinu i za uzdržavanje, a kolegica u predmetu za skrbništvo - kaže Šeparović Zečević.

image

Odvjetnica Una Zečević Šeparović

Ranko Suvar/Cropix

Iz podataka eSpisa proizlazi da odgode nije bilo samo u predmetima međunarodne otmice djeteta i privremenog povjeravanja djeteta drugoj osobi, ustanovi socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji.

U jednom je slučaju bilo odgođeno ročište za nadomještanje pristanka za posvojenje djeteta, odgađala su se ročišta za odobravanje, odnosno izmjenu plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, u jednom je slučaju odgođena čak i ovrha nad djetetom, odnosno njegovo oduzimanje, u jednome promjena djetetova prebivališta, u jednom slučaju odgodila se odluka o zabrani približavanja djetetu, a u tri je slučaja odgođeno donošenje odluke o privremenoj mjeri s kime će dijete živjeti.

Najviše odgoda je u sporovima o ostvarivanju osobnih odnosa, o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djeteta.

Žurni postupci

Na upit osjećaju li se u njihovoj službi posljedice bijelog štrajka sudaca, Središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovara da se uglavnom odgađaju postupci u predmetima u kojima se odlučuje o načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, odnosno razvodima braka s maloljetnom djecom te reguliranju ostvarivanja roditeljske skrbi kod prestanka izvanbračne zajednice roditelja maloljetnog djeteta i slično. Tu je riječ o suđenjima koja su tužbom ili prijedlogom pokrenuli roditelji.

- Svi postupci u kojima se odlučuje o osobnim pravima djeteta po svojoj su prirodi žurni, no postoje oni koji se smatraju izrazito žurnima i u kojima bi odgađanje i odugovlačenje moglo imati ozbiljne posljedice na život, zdravlje i psihofizički razvoj djece - kažu u Zavodu za socijalni rad i navode da u takve postupke pripada privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi.

image

Općinski građanski sud u Zagrebu

/Udruga Hrvatskih Sudaca

To je odluka koju sud određuje nakon provedene žurne mjere izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji, odnosno neposrednog okruženja, i to kada se procijeni da su ugroženi život, zdravlje ili dobrobit djeteta. Zasada sudovi takva ročišta nisu odgodili. Rasprave se, međutim, odgađaju u drugoj vrsti predmeta koje socijalni radnici ističu kao žurne.

- Osobito žurnima ocjenjujemo, a tako ih definira i Obiteljski zakon, i postupke donošenja privremenih mjera radi ostvarivanja roditeljske skrbi i osobnih odnosa s djetetom - kažu u Zavodu i dodaju da sud odluku mora donijeti i otpremiti u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka, a prekoračenje roka dopušteno je samo zbog bitnih razloga.

Upute sucima

- Smatramo da je isto posebno važno u slučajevima obiteljskog nasilja, kada je nerijetko potrebno i zabraniti ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem počiniteljem nasilja ili odrediti da se oni održavaju pod nadzorom stručne osobe u kontroliranim uvjetima - kažu i dodaju da u kategoriju osobito žurnih predmeta ulaze i izvanparnični postupci u kojima sud odlučuje o zabrani roditelju ili drugom članu obitelji da se djetetu neovlašteno približava na određenom mjestu ili na određenu udaljenost. Tu je sud odluku dužan donijeti bez odgode, a najkasnije u roku od 15 dana od dana pokretanja postupka.

image

Ivan Malenica, ministar pravosuđa

Damjan Tadic/Cropix

Na pitanje kako se postupa u slučajevima obiteljskih sporova, Udruga hrvatskih sudaca odgovara da su prilikom započinjanja mjera upozorenja dali upute sucima da se hitni predmeti, kao i oni u kojima prijeti nenadoknadiva šteta, rješavaju kao i dosad.

- Jednaku službenu uputu dao je i predsjednik Vrhovnog suda RH 22. siječnja 2024. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme - kažu u Udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:22