NA LINIJI S GRADOM

Ministarstvo obrazovanja se oglasilo u slučaju dječaka zbog kojeg se ispisao cijeli razred. Pozivaju na empatiju

Ministarstvo, kao i do sada, stoji na raspolaganju školi za svu pomoć koju škola zatraži

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Zbog učenika koji je preseljen u drugu osnovnu školu, nakon što se zbog njega u staroj ispisao cijeli razred, danas su razgovarali pročelnik iz Gradskog ureda za obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Gradski ured je izdao rješenja za potporu školi koja su u gradskoj nadležnosti, rekli su nam.

Roditelji iz dječakovog novog razreda danas nisu pustili djecu u školu jer je nasilno ponašanje nastavljeno i prosvjedovali su pred školom.

Iz Ministarstva su nam napomenuli kako je riječ o djetetu koje ima 10 godina te su apelirali na roditelje, a i ‘ostale koji žele doprinijeti rješavanju ovog slučaja‘ na empatiju i ljudskost.

"Ministarstvo, kao i do sada, stoji na raspolaganju školi za svu pomoć koju škola zatraži bilo da se radi o zapošljavanju dodatnog stručnog osoblja ili nečeg drugog što je školi potrebno. Ministarstvu obrazovanja na prvome mjestu uvijek je interes djeteta i njegovo pravo na obrazovanje. Nadalje, učeniku je osiguran i pomoćnik u nastavi, a škola ima ekipiranu stručnu službu koja je iznimno važna u ovakvim situacijama.

image
Ranko Suvar/Cropix

Što se tiče izmjene postojećih propisa koje dio dionika sada spominje, možemo samo istaknuti da iako postojeći propisi možda nisu savršeni i trebaju izmjene koje će se dogoditi, isti ti propisi funkcioniraju već duže vrijeme i pomoću tih propisa riješeni su brojni drugi slični slučajevi te oni nikako ne bi trebali služiti nikome kao alibi za nečinjenje, pasivnost i prebacivanje odgovornosti", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih na naše pitanje hoće li se oni ovoga puta uključiti u rješavanje problema prije ispisivanja prvog djeteta iz nove škole.

Roditelji još ne znaju hoće li djecu idući tjedan slati u školu.

"Imamo neke pregovore i potencijalno cijela škola u ponedjeljak ne bi došla na nastavu. To je tisuću učenika. Ako to nije poruka ne znamo što je", rekao nam je jedan tata i dodao da nitko ne želi napadati dječaka jer on nije kriv za cijelu situaciju i treba konkretnu zaštitu, ali sustav stalno radi pogrešne poteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 14:51