JUTARNJI DOZNAJE

Ministarstvo obrazovanja odustalo od novčanih kazni za učitelje i nastavnike!

Nacrt izmjena zakona pušten u e-savjetovanje izazvao je otpor ne samo zbornica i sindikata, već i ravnatelja škola

Radovan Fuchs

 Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustat će od prijedloga novčanog kažnjavanja učitelja i nastavnika! Kako doznajemo, zbog niza negativnih komentara u javnoj raspravi o izmjenama temeljnog zakona o školstvu, kojim su se prvi puta predviđale kazne za prekršaje zaposlenika u školama, i to od 200 do 500 eura, Ministarstvo će nakon završetka javne rasprave brisati sporni članak.

Nacrt izmjena zakona pušten u e-savjetovanje izazvao je otpor ne samo zbornica i sindikata, već i ravnatelja škola. Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec, ujedno članica radne skupine za izradu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, potvrdila je kako radna skupina nije niti raspravljala o ideji novčanog kažnjavanja.

Članak se, mimo znanja radne skupine, pojavio tek u javnoj raspravi otvorenoj od 7. do do 22. studenoga.

– Mi ravnatelji smo protiv takvog prijedloga, pogotovo kada je riječ o novčanim kaznama za nastavnike u domeni ocjenjivanja i izricanja pedagoških mjera jer se tu zadire u autonomiju nastavničkog posla, objašnjava Hitrec.

Kada bi sporna ideja zaživjela, po njoj bi najvjerojatnije rezultirala time da se još većem broju učenika nego dosad, a i njihovim roditeljima, popušta davanjem željenih ocjena i uopće ne izriču pedagoške mjere.

Time bi, smatra Hitrec, u pitanje došla svrha odgojno-obrazovnog rada.

– Za svaki neodgovorni rad nastavnik treba odgovarati. Članak o kažnjavanju nije jasno definiran, pa bi u praksi moglo doći do različitog tumačenja i provedbe. Zato mislim da kazne nikako nisu smjele ući u prijedlog zakona, kaže Hitrec, sklonija tomu da, ukoliko Ministarstvo uistinu smatra da takvo što treba biti propisano, tada je nužno provesti širu raspravu i pričekati najavljenu izradu posve novog Zakona o odgoju i obrazovanju.

Hitrec napominje da je i u postojećim uvjetima mali interes za rad u školi, posebice u nastavi, a kada bi se uvelo novčano kažnjavanje došlo bi do još većeg pada interesa mladih za nastavničkim pozivom.

U moru komentara u javnoj raspravi prosvjetari su tražili brisanje spornog članka 24. Među njima je i onih prilično gnjevnih, poput: "Ma najbolje da i spremačice kažnjavate! Ostalo im je paučine malo u desnom kutu na ulazu u školu! Kažnjavajte, pokažite tko je glavni! (…)".

Drugi su pak podsjetili nadležne da je 2015. u Republici Sjevernoj Makedoniji sličan prijedlog novčane penalizacije nastavnika rezultirao općim štrajkom. "Nejasno je zašto predlagatelj misli da neće doći do sličnih scenarija i u Hrvatskoj", pitali su sudionici rasprave.

Protiv novčanog kažnjavanja nastavnika dosad su se izjasnili sindikati u obrazovanju te nastavnička grupa Školska zbornica koja okuplja oko 25 tisuća prosvjetara.

Inače, riječ je o 15 godina starom zakonu, a u tijeku su njegove 16. izmjene. Ministarstvo je od rigoroznog prijedloga odustalo sedmog dana javne rasprave.

Zasad nije poznato tko je ministru Fuchsu sugerirao prijedlog uvođenja financijskih penala za učitelje i nastavnike, čijim bi prihvaćanjem neminovno došlo i do političkih trzavica u predizbornoj godini, moguće i prosvjeda prosvjetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:28