PRVI DAN AKCIJA

Ministarstvo: Nema velikog prostora za korekcije koeficijenata za učitelje, neki od njih već imaju izvrsne plaće

Teško je razgovarati ako su traženja sindikata nejasna - Preporod nije tražio ništa, a sada tvrde da žele koeficijent 2,15, kažu u MZO-u

Prvi dan sindikalne akcije ispred zgrade Ministarstva obrazovanja

 Nera Simic/Cropix

- Razgovarali smo dugo, čak i predugo, daleko smo od konkretnog dogovora. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja žele da shvatimo kako u državnom proračunu postoje okviri koji onemogućuju konkretne pomake u koeficijentima za sustav obrazovanja, izjavio je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić nakon sastanka s ministrom Radovanom Fuchsom o korekcijama koeficijenata za sustav obrazovanja, a nakon prvog dana okupljanja sindikalnih predstavnika pred zgradom MZO-a i prvih rezultata peticije za pravednije koeficijente. Peticiju je do poslijepodnevnih sati potpisalo više od 23 tisuće građana.

Stipić tvrdi kako postoje naznake mogućeg pomaka prijedloga koeficijenta 1,97 (sedmi platni razred) u simboličan prelazak u viši platni razred, s rasponom koeficijenata od 2,01 do 2,30. S obzirom na to da je Preporod ovoga puta iznio (novi) zahtjev minimalnog koeficijenta od 2,15, a nema garancije da šansa za takav pomak postoji, taj je sindikat u suradnji sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, a uz potporu triju nastavničkih Facebook grupa, najavio nastavak akcija.

Glavni savjetnik ministra Božo Pavičin potvrdio je da ne postoji velik prostor za korekcije u Vladinu prijedlogu uredbi o koeficijenata te je najavio korekcije uočenih nelogičnosti. - Teško je razgovarati i napraviti konkretan pomak ako su traženja sindikata nejasna. Svi su sindikati dobili mogućnost pismenog očitovanja na prijedloge uredbi, no Preporod nije napisao ništa konkretno. Sada traže 2,15, a što ako za četiri do pet dana zatraže nešto novo? Vrlo je teško na ovaj način voditi razgovore - izjavio je Pavičin. Napomenuo je da se oko 3000 nastavnika koji su napredovali u viša zvanja već nalazi u devetom pa i desetom platnom razredu te da ni ostale nitko ne koči da napreduju i time dobiju veće plaće. Naime, učitelji u statusu mentora dobivaju po prijedlogu novih uredbi koeficijent 2,17 (8. razred), oni u statusu savjetnika trebali bi imati koeficijent 2,38 (9. razred), a oni u statusu izvrsnog savjetnika 2,62 (10. razred). Prema podacima MZO-a, u osnovnim je školama gotovo 22 tisuće učitelja bez napredovanja, mentora je 1643, savjetnika 1218, a izvrsnih savjetnika 327. U srednjim je školama oko 11.300 nastavnika bez napredovanja, mentora je 1839, savjetnika 1430, a izvrsnih savjetnika 400. Iz Ministarstva tvrde da su i narednih dana otvoreni za daljnje razgovore s predstavnicima svih reprezentativnih sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26