USKORO NOVI PRIJEDLOG

Ministarstvo iz procedure povuklo izmjene zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika

Maleničino ministarstvo popušta pred prijetnjom bijelog štrajka sudaca?

Prazna sudnica, ilustrativna fotografija

Prvostupanjski suci, koji su zbog nezadovoljstva ponuđenim povećanjem plaća bili spremni i na bijeli štrajk - što znači odgodu zakazanih rasprava i obavljanje samo najhitnijih sudačkih poslova, postigli su prvi, iako ne i konačni uspjeh.

Ministarstvo pravosuđa i uprave jučer je objavilo da povlači iz procedure izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca, koje je uputilo na javnu raspravu prošli tjedan. Objavilo je i da će nakon dodatnih konzultacija s članovima Radne skupine "u narednom razdoblju" predložiti novi prijedlog izmjena zakona. Sastanak Radne skupine zakazan je hitno, već za sutra, 26. travnja.

Ozbiljno povećanje

Prijedlogom izmjena Zakona o plaćama sudaca bilo je predviđeno da od 1. kolovoza plaće prvostupanjskih sudaca rastu do 24 posto, a da se svim ostalim sucima od istog datuma poveća osnovica plaće za osam posto. Ministarstvo je najavilo da za ozbiljnije povećanje sudačkih plaća u proračunu trenutačno nema prostora, da je to prvi korak u povećanju sudačkih plaća te da Radna skupina nastavlja raditi na prijedlogu sustavnog uređenja sudačkih plaća koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.

Međutim, suci prvostupanjskih sudova, a njih je oko 1200 i čine 71 posto sudačkog korpusa, ostali su revoltirani prošlotjednim zakonskim prijedlogom Ministarstva jer tvrde da to povećanje ni izbliza ne može nadoknaditi dugogodišnju stagnaciju njihovih plaća koje nisu pratile ni rast plaća u državnom i javnom sektoru, ni vrtoglavi rast životnih troškova, pa su otpočeli pripreme za bijeli štrajk.

Sadašnja prosječna neto plaća prvostupanjskog suca (tome se pribraja dodatak na staž) trenutačno iznosi oko 11.500 kuna, a Ministarstvo pravosuđa i uprave je jučer povučenim prijedlogom predviđalo rast prosječne sudačke neto plaće prvog stupnja na 2000 eura mjesečno.

No, suci prvostupanjskih sudova ističu kako to povećanje kao hitna i nužna mjera ne amortizira rast inflacije i troškova života pa traže da im se kao hitna mjera prosječna bruto plaća poveća na 3000 eura, što bi u neto iznosu bilo oko 2200 ili 2300 eura, čemu se pribraja dodatak na staž. Upozoravaju da plaće veće od njihovih, 3000 eura bruto, imaju sudski savjetnici na Vrhovnom sudu i smatraju nedopustivim da suci imaju manje plaće od sudskih savjetnika.

Zanimljivo je da je vijest o povlačenju predloženih izmjena Zakona o plaćama sudaca stigla na Vrhovni sud jučer, neposredno uoči početka Opće proširene sjednice Vrhovnog suda. Na njoj je Vrhovni sud zajedno s predsjednicima visokih i županijskih sudova trebao zauzeti stajalište o predloženim izmjenama Zakona o plaćama sudaca.

Iako su zakonske izmjene povučene iz procedure, sudačka je struka, čini se, jedinstvena: Vrhovni je sud jednoglasno podržao zahtjeve sudaca prvostupanjskih sudova za veće plaće i ustvrdio da predloženo povećanje plaća nije dovoljno.

Traže 3000 eura

Opća sjednica Vrhovnog suda podržava prijedlog prvostupanjskih sudaca da se kao privremeno rješenje poveća osnovca plaća svih pravosudnih dužnosnika za 20 posto te da se uz to koeficijent prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika sa sadašnjih 3,54 poveća na 4,19. To bi bruto plaće sudaca prvog stupnja povećalo na oko 3000 eura.

Vrhovni je sud s Opće sjednice poručio da je plaće sudaca potrebno sustavno urediti tako da se uvedu platni razredi. Predlaže se da nakon svakih pet godina staža, pod uvjetom da uredno obavlja svoju dužnost, sudac prelazi u viši platni razred. Najviši platni razred na prvostupanjskom sudu bio bi izjednačen s najnižim platnim razredom na Županijskom sudu.

To praktički znači da bi sudac prvog stupnja nakon određenog staža imao plaću županijskog suca čime bi se spriječio odljev kvalitetnih prvostupanjskih sudaca koji na županijske sudove odlaze samo zbog veće plaće.

Opća sjednica Vrhovnog suda i predsjednici visokih i županijskih sudova traže od Vlade i Sabora da se povećaju i plaće sudskih službenika i namještenika. Stanje na sudovima je kritično jer sudski službenici, posebno zapisničari, zbog niskih plaća (u prosjeku 4500 kuna) masovno odlaze sa sudova, a na natječajima za upražnjena javna radna mjesta nema interesa, što stvara ozbiljne probleme u radu. Iako je na jučerašnjoj Općoj sjednici Vrhovnog suda primarno bila riječ o podršci sucima prvostupanjskih sudova čije su plaće najniže, mogli su se čuti i zahtjevi sudaca viših sudova za povećanje plaća koje također godinama stagniraju.

Pomak naprijed

Danas će sjednicu održati Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca koji bi također, kako se očekuje, trebao dati podršku zahtjevima prvostupanjskih sudaca. Zanimalo nas je i kako na naprasno povlačenje prijedloga izmjena Zakona o plaćama sudaca gledaju prvostupanjski suci koji su se ovih dana pripremali za bijeli štrajk.

"Čekamo sastanak Radne skupine za izradu novog prijedloga pa ćemo znati gdje smo i što smo. Mislimo da ovo povlačenje zakona jest neki pomak. Lošiji prijedlog od ovog koji su povukli ne mogu nam, nadamo se, ponuditi. A hoće li novi prijedlog s kojim će doći na sastanak Radne skupine u srijedu biti zadovoljavajući, vidjet ćemo", rekli su nam jučer popodne predstavnici prvostupanjskih sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:09