IMOVINSKE KARTICE ZASTUPNIKA

Ministar s Brača najštedljiviji: Za 4 godine u Saboru Arsen Bauk uštedio 747.000 kuna

Gotovo tri četvrtine saborskih zastupnika do jučer poslijepodne predalo je imovinske kartice
 Ivo Ravlić/CROPIX

Gotovo tri četvrtine saborskih zastupnika do jučer poslijepodne predalo je imovinske kartice iako rok za predaju istječe sutra. Kako 30. dan od prisege pada na neradnu nedjelju, Povjerenstvo za sukob interesa i u ponedjeljak će zaprimati imovinske kartice koje budu stizale poštom.

Prema dosad objavljenim imovinskim karticama, niti jedan saborski zastupnik ili bivši član Vlade u četiri godine nije se značajno obogatio, ali za razliku od brojnih Hrvata, nitko nije spao ni na prosjački štap.

Kuća od 1030 kvadrata

Najveću kuću među saborskim zastupnicima ima HDZ -ovac Ante Babić. U Studencima, prijavio je u imovinskoj kartici, ima kuću od čak 1030 četvornih metara. No, ta je kuća daleko od najskuplje. I najskuplja je kuća, prema dosad pristiglim podacima, u vlasništvu HDZ-ovca. Bivši ministar uprave Davorin Mlakar prijavio je kuću od 230 četvornih metara vrijednu 3,700.000 kuna! Nakon Mlakarove zagrebačke vile, druga najskuplja kuća u vlasništvu je ministra mora Zlatka Komadine koji je svoju vilu u Opatiji od 250 četvornih metara procijenio na 3,100.000 kuna. Iz dosad pristiglih kartica ispada da su mladi političari izuzetno štedljivi.

Šparni dvojac

Tako je ministar uprave Arsen Bauk u četiri saborske godine svoju ušteđevinu sa 60.000 eura povećao na čak 1,200.000 kuna, koliko je prijavio u svojoj ministarskoj imovinskoj kartici. Ni HDZ-ovci nisu ništa rastrošniji: Martina Banić, bivša šefica kabineta predsjednice Vlade, u nešto više od godinu dana svoju je ušteđevinu sa 120.000 kuna povećala na čak 220.000. No, šparni dvojac nema nikakvih nekretnina u vlasništvu.

Do jučer poslijepodne na internetskim stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa objavljene su nove kartice šest ministara. U njihovim karticama raritetnim se može smatrati čamac od pet metara u vlasništvu Zlatka Komadine koji je izgrađen 1960. godine, po godinama spada u oldtimere i vrijedi 15.000 kuna.

Premijer još nije predao

Šefica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor u dvoipolgodišnjem mandatu u Banskim dvorima svoju imovinu nije značajno ni povećala niti smanjila. Jedina je promjena u tome što je, za nepoznat iznos, u listopadu prošle godine prodala automobil Golf iz 1999. godine. Mandat je bio daleko uspješniji za njezina zamjenika Darka Milinovića. On je svu svoju i supruginu ušteđevinu prvo uložio u gradnju kuće u Gospiću. No, supruzi Milinović ni danas nisu bez gotovine. U međuvremenu su povećali ušteđevinu.

Kako imovinska kartica predsjednika Vlade još nije objavljena, nije poznato ima li promjena u odnosu na stanje prije četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:31