INCIDENT U POREČU

MINISTAR POSJETIO PREMLAĆENOG TURISTA 'Mi smo poznati kao zemlja ljubaznih ljudi'

Nekoliko je puta prigovorio te mu je, kako tvrde svjedoci, rečeno da otiđe i da ne treba ništa platiti
 Goran Sebelic/Cropix

>>> NOVO 16:32 Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je nizozemskog turista M. Rollemana ozlijeđenog u sukobu s djelatnicima ugostiteljskog objekta u Poreču, piše Slobodna Dalmacija .

Rolleman je dvaput uspješno operiran na KBC-u na Sušaku, gdje se i oporavlja od zadobivenih ozljeda, a prema riječima dr. Ante Lučeva koji ga je operirao, uskoro bi mogao biti pušten na kućnu njegu.

Ministar je u razgovoru s Rollemanom izrazio žaljenje zbog nemilog događaja i pritom naglasio kako oštro osuđuje neprimjereno ponašanje prema našim gostima i turistima, a posebice fizičke obračune koji nikako nemaju mjesto u civiliziranom društvu.

Ministar Lorencin je Rollemanu zaželio brz oporavak te izrazio nadu da neće percipirati Hrvatsku i njezine građane kroz ovaj doista neprihvatljiv događaj.

- Hrvatska je poznata u svijetu kao sigurna zemlja s ljubaznim ljudima, a ovo je bio pojedinačni incident koji najoštrije osuđujemo, kazao je Lorencin koji je razgovarao i sa suprugom ozlijeđenoga te se stavio na raspolaganje za sve što bude potrebno, naglasivši da će im Ministarstvo turizma i sve druge hrvatske institucije izaći u susret.

Na isti način su i u Turističkoj zajednici Poreča kazali kako će učiniti sve da obitelji Nizozemca pomognuo i pokažu da je ovo izoliran slučaj:

- Teško nam je da se to dogodilo i zaista ne pamtimo sličan slučaj u Poreču, te oštro osuđujemo svako nasilničko ponašanje, osobito prema našim gostima. Mi smo zemlja dobrih domaćina i gost je doista uvijek u pravu i ima pravo na svaku vrstu zaštite. Javno se ispričavam zbog tog incidenta i nadam se da se nikad više tako nešto neće ponoviti – kazao nam je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreč.

Direktor županijske TZ Istre Denis Ivošević kazao nam je kako će se ispričati obitelji i ponuditi svaku vrstu pomoći i usluge, produženi boravak ili bilo što da im ublaži strašan događaj, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ivošević.

----------------------

Protiv Hajdina Bilalija, 23-godišnjeg konobara porečkog restorana Bijeli san, policija je nakon sprovedenog kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Njega se tereti da je u nedjelju oko 20.20 sati na Trgu Matije Gupca ispred restorana teško ozlijedio 38-godišnjeg nizozemskog državljanina M. Rollemana, inače gosta Bijelog sna koji je u taj objekt s obitelji došao na večeru.

Bilali mu je, kako ističu u Policijskoj upravi istarskoj (ne otkrivajući identitet počinitelja) nakon kraćeg verbalnog sukoba zadao više udaraca po tijelu. Nesretni je Nizozemac uslijed pada zadobio teške tjelesne ozljede na području glave, a neslužbeno, radi se o prijelomu čeljusti, prijelomu nosne kosti, potresu mozga i otvorenoj rani glave. U KBC-u na Sušaku podvrgnut je već dvjema operacijama.

Iako su neki od svjedoka tvrdili da je Bilali Nizozemca udario u glavu bokserom, policija, kako neslužbeno doznajemo, nije utvrdila da je napadač koristio bilo kakav predmet. Također, istragom nije utvrđeno ni da je, nakon pada turista na pod, došlo do "cipelarenja" od strane više konobara, što su tvrdili pojedini svjedoci.

U vrijeme napada Trg Matije Gupca bio je krcat turistima, a dobar dio bili su nizozemski državljani. Rolleman je sa sprugom i četvoro djece te u društvu još jedne obitelji, navodno, u Bijelom snu naručio večeru, ali je bio nezadovoljan uslugom jer je večera jako kasnila. Nekoliko je puta prigovorio konobaru te mu je, kako tvrde svjedoci, rečeno da otiđe i da ne treba ništa platiti.

Malo nakon toga uslijedila je svađa s konobarom koji je, navodno, ipak inzistirao da plati piće. Tada su uslijedili udarci koji su rezultirali teškim tjelesnim ozljedama. Nesretni turist još je na oporavku u KBC-u na Sušaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:16