ZAMJENA

MINISTAR POLICIJE POTPUNO ISKLJUČEN IZ PREGOVORA S POLICIJSKIM SINDIKATIMA 'Orepić nema nikakve odnose s njima pa sam na pregovore išao - ja!'

 Hanza Media

- Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nema nikakve odnose s policijskim sindikatima, i to je jedini razlog zašto sam se uključio u pregovore sa sindikatima i dogovorio odgodu isplatu otpremnina. Naravno da je Orepić znao da razgovaram s njima. Nije imao ništa protiv, već je ostavio dojam kao da mu je laknulo zbog toga - kaže HDZ-ov potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Darko Milinović.

Pravo na otpremnine prema Zakonu koji je usvojen 2011. godine, ali do sada još nije bio u primjeni, imaju policajci kojima prestaje državna služba radi stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu, i to u neto iznosu u visini prosječne mjesečne neto plaće za razdoblje od siječnja do kolovoza prethodne godine, uvećane šest puta. Ministar Orepić tražio je odgodu primjene Zakona na još dvije godine, a sindikati su pristajali na odgodu od šest mjeseci.

- Našli smo kompromisno rješenje i dogovorili da se primjena odgodi na godinu dana, tako da će se policajcima otpremnine početi isplaćivati tek 1. siječnja 2018. godine - kaže Milinović, napominjući da je riječ o 7000 policajaca koji su stekli uvjete za prijevremenu mirovinu i mogli bi zatražiti otpremnine.

- To je 7000 branitelja, i šteta je što ministar s njima nema dobar kontakt - kazao je Milinović i priznao kako se u rješavanje dijelom uključio i premijer Plenković, koji je “pomogao” da on uzme posredničku ulogu.

A sve je, kaže naš sugovornik, počelo na sastanku HDZ-ovih i Mostovih članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost s ministrom Orepićem, i to u povodu izmjena Zakona o oružju. Na taj je zakonski prijedlog bilo mnogo primjedbi, od lovačkih udruga i drugih, pa je dogovoreno da se zakon još doradi. Na tome se sastanku otvorio i problem otpremnina za policajce, i tom je prilikom dogovoreno da Milinović stupi u kontakt sa sindikatima i pokuša dogovoriti kompromis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:02