IZBOR ZA RAVNATELJA POLICIJE

Ministar Ostojić ispitao kandidate: ‘Što mislite o Bajiću i mitu te što ćete s masovnim neredima’

 Davor Pongračić/CROPIX

Iako je rok za objavu imena novoga glavnog ravnatelja policije tri mjeseca od dana objave natječja, njegovo ime mogli bi doznati uskoro. Sigurnosna provjera svih deset kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja je pri kraju i kad se to obavi, neće biti prepreka da se objavi tko je novi ravnatelj policije. Ministar Ranko Ostojić najavio je kako će Vladi imenovanje predložiti mnogo prije toga roka. Doznajemo da je odabrano nekoliko kandidata u uži izbor s kojima će se obaviti dodatne konzultacije.

Svih deset kandidata 6. lipnja obavilo je 20-minutne razgovore s ministrom Ostojićem, a rješavali su i pismene testove.

Ocjena stanja u MUP-u

Prema onome što je ministar Ostojić tražio, svi kandidati trebali su ocijeniti stanje u MUP-u, i to po svim segmentima, te odrediti prioritete, odnosno korake koje će učiniti ako postanu ravnatelji. Također, trebali su iznijeti i svoj stav o pojedinim događajima, ali i osobama.

Kandidatima je, što usmeno, što pismeno, postavljen i niz drugih pitanja, poput onih - je li sustav policijskog obrazovanja zadovoljavajući i jesu li propisi dobri te treba li mijenjati Zakon o policiji.

Odgovarali su i na pitanja što misle o suradnji s DORH-om i korupciji u službi, pa su, primjerice, detaljno trebali obrazložiti kako bi postupili prema policijskom službeniku koji je uzeo mito. Trebali su izložiti i kako bi reagirali u situacijama kad izbiju masovni neredi te što misle o suradnji s tajnim službama i policijama drugih zemalja.

Ništa neobično

U policiji kažu kako takva pitanja nisu ništa neobično i da su više stvar forme jer se pravi uvid u stručnost kandidata ionako ne može dobiti za samo 20-ak minuta. No, ističu i kako to nije toliko bitno s obzirom na to da ministar Ostojić ionako sve njih poznaje iz službe, a s mnogima je i surađivao, pa dobro može procijeniti kandidate i njihove sposobnosti, kao i ono što su do sada napravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:50