SVI SU GA ODBILI

Ministar o potresnom slučaju kojeg je otkrio Jutarnji: ‘Dječak iz Sl. Broda umro je prirodnom smrću. Nije bilo nebrige‘

‘Smrt se tendenciozno želi prikazati kao krah sustava socijalne skrbi, što nije ni primjereno niti odgovara činjeničnom stanju‘, rekao je Piletić

Marin Piletić

 Nera Simic/Cropix

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u utorak da je dječak iz Slavonskog Broda, koji je gotovo dvije godine čekao mjesto u domu, umro prirodnom smrću, te ustvrdio da se smrt ne može pripisati nečijoj nebrizi i da nije bilo elemenata za žurnim izdvajanjem iz obitelji.

Piletić je rekao da je inspekcija Ministarstva poslana na teren, u Hrvatski zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja socijalnih usluga koji su bili sastavni dio postupka, kako bi se ispitale sve okolnosti.

Dječak je umro sredinom prosinca u slavonskobrodskoj bolnici u dobi od 20 mjeseci, a prema procjeni struke trebao je nakon rođenja biti oduzet roditeljima. Postupak oduzimanja prava roditeljima, koji je pred Općinskim sudom, pokrenut u travnju 2022., još nije okončan jer djetetu sustav socijalne skrbi nije uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima, objavio je prvi Jutarnji list. Obitelj živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a zbog intelektualnih teškoća roditelji ne mogu adekvatno brinuti o djeci.

"Riječ o utvrđenoj prirodnoj smrti djeteta u obitelji, a koja je pod intenzivnim stručnim nazorom Hrvatskog zavoda za socijalni rad u kontinuitetu i bit će ubuduće i o tome da, s obzirom na to da smo sagledali i dobili informacije od ljudi na terenu, niti u jednom trenutku nije bilo elementa da se to dijete žurno izdvoji iz obitelji", izjavio je Piletić nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u utorak, izrazivši sućut obitelji.

S obzirom na smanjene razvojne mogućnosti djece u toj obitelji, Hrvatski zavod za socijalni rad podnio je redovnim putem sudu zahtjev za lišavanje prava roditelja na stanovanje s djecom i sud još nije donio odluku, dodao je, a ročište je zakazano za 12. veljače kada se treba donijeti odluka.

Ministar je rekao kako se čuo s voditeljicom mjera intenzivnog nadzora, jasno komunicirajući je li bilo ikakvih elemenata zbog kojih bi službe socijalne skrbi postupale i izdvojile dijete iz obitelji, a odgovor je bio ne.

Smrt se tendenciozno želi prikazati kao krah sustava socijalne skrbi, što nije ni primjereno niti odgovara činjeničnom stanju, rekao je Piletić.

Objasnio je da djeca bivaju žurno izmještena iz obitelji i predana ili na skrb ustanovama socijalne skrbi ili udomiteljima u trenucima kada socijalni radnici procijene da zaista postoji ugroza zdravlja i života djeteta u obitelji od strane roditelja ili nekoga bliže u obitelji, a čega nije bilo u konkretnom slučaju.

Naveo je i podatak kako je u 2023. godini 278 djece žurnom mjerom izdvojeno iz obitelji te zbrinuto.

"Ovdje govorimo o slučaju gdje je primijećeno da djeca imaju značajno smanjene razvojne šanse i da lišavanjem roditelja prava na stanovanje toj djeci želimo omogućiti kvalitetniji rast i razvoj. Ono što smo utvrdili je da i roditelji i djeca imaju ostvaren emocionalni odnos", pojasnio je Piletić.

Dodao je kako se stječe dojam da je smrt ovog djeteta rezultat nečijeg nečinjenja, nebrige ili zanemarivanja, a što prema dostupnim informacijama nije slučaj.

"Međutim, želeći zaista ispitati sve okolnosti ovog slučaja, danas je naša inspekcija poslana na teren i u Hrvatski zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja socijalnih usluga koji su bili sastavni dio postupka. Kad dobijemo temeljit nalaz naše inspekcije, bit ćete tim putem upoznati", rekao je ministar.

Piletić je, između ostalog, istaknuo kako je Ministarstvo, otkako ga je preuzeo, shvatilo da ima određenih poteškoća sa smještanim kapacitetima te su dali naputak ustanovama da osiguraju dodatne kapacitete za djecu.

U prošloj godini otvoreno je 68 novih smještanih kapaciteta, a ove godine plan je da pružatelji socijalnih usluga prošire kapacitete za dodatnih 200 djece, dodao je ministar, koji je naveo i kako je u porastu i broj udomitelja i posvojenja.

Ravnatelj bolnice: Nije bilo tragova nasilne ili sumnjive smrti 20-mjesečnog dječaka

Slučaj 20-mjesečnog dječaka koji je umro u slavonskobrodskoj Općoj bolnici sredinom prosinca prošle godine još uvijek je otvoren, a ravnatelj te bolnice Josip Samardžić potvrdio je da nije bilo tragova nasilne ili sumnjive smrti.

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” Josip Samardžić opisao je tijek događaja od 13. prosinca prošle godine kad je dijete došlo u bolnicu.

"13. prosinca smo zaprimili poziv djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije da dovoze dijete u dobi od godinu i osam mjeseci. Nakon reanimacije u transportu, na hitnom prijemu ga je dočekao tim za reanimaciju i pedijatri. Nastavljeno je s reanimacijom po službenom protokolu, a nakon sat vremena reanimacije, proglašena je smrt", rekao je Samardžić.

Taj tragični događaj, naglasio je, potresao je sve nas medicinsko osoblje i cijelu zajednicu, a na ovaj način još jednom izražavam sućut obitelji preminulog djeteta.

Od ravnateljice Područnog ureda Centra za socijalu skrb Slavonski Brod još nije stigao odgovor na upit zašto sustav nije reagirao na vrijeme i smjestio dijete u dom ili udomiteljsku obitelj.

Na pitanje novinara ravnatelju bolnice jesu li uvjeti u kojima je dijete živjelo mogli utjecati na njegovo zdravstveno stanje, odgovorio je da dijete nije bilo zapušteno niti je bilo vanjskih znakova traume.

"Dijete je dovezeno bez vidljivih vanjskih znakova traume, nije bilo zapušteno, dovezeno je u čistoj odjeći. Uzrok smrti je kardio- respiratorna insuficijencija nepoznatog uzroka. Obdukcija je napravljena, očekuju se još samo histološki nalazi", rekao je.

Dodao je da je dijete, prije tog tragičnog događaja, bilo u bolnici u dva navrata na ambulantnom liječenju zbog temperature i kašlja, ništa sumnjivo.

Trenutačno, u bolnici je još jedno dijete iz te obitelji, a ravnatelj kaže da je hospitalizirano iz zdravstvenih razloga. Hospitalizacija je u tijeku, kao i kontakti s Centrom za socijalnu skrb u smislu daljnjeg tretmana djeteta.

Novinari koji su posjetili mjesto i roditelje tragično umrlog djeteta tvrde da roditelji, unatoč intelektualnim teškoćama koje imaju, žive uredno, skromno i brižno. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:11