MILINOVIĆ U GOSPIĆU

Ministar Milinović: Pristanite na manje plaće, to je akt ljubavi prema Domovini

Dobili smo i 37. uređaj za MR. Ovaj ima i poseban blagoslov. Ministar je prigodno održao i izuzetno emotivni govor
 Vladimir Ivanov/CROPIX

GOSPIĆ - U emocijama nabijenom govoru ispred gospićke bolnice ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Darko Milinović mnogim je tamošnjim zdravstvenim djelatnicima izmamio suzu na oko ( pogledajte fotogaleriju) podsjetivši ih na dane kada je on bio ravnatelj bolnice i kada su sami odlučili smanjiti si plaće za 15 posto, te ih je ponovo pozvao na odricanja za dobrobit Domovine.

- Sjećam se da su, kada sam postao ravnatelj, plaće kasnile tri mjeseca. Tada sam vas, slično kao i danas, okupio i zamolio da razumijete u kakvom smo teškom stanju i ovom prilikom vam zahvaljujem što ste imali razumijevanja. Predložio sam vam tada da sami sebi smanjimo plaće između 10 i 15 posto kako bi riješili dubioze i to smo jedini u Hrvatskoj i učinili. Već za pola godine bili smo u stanju isplatiti u jednom mjesecu tri plaće. To je prava ljubav prema Domovini, ali i realno sagledavanje stvarnosti. Zato tražim da i danas razumijete ovu tešku, ali ne i bezizlaznu sitauciju u Hrvatskoj - poručio je emotivnim tonom Milinović gospićkim bolničarima.

Bivši ravnatelj Opće bolnice Gospić podsjetio je djelatnike te ustanove da su pod posebnim povećalom hrvatske javnosti, ne, kako je rekao, radi njih nego radi njega, zbog politike i zato jer je on ministar, a gospićka bolnica je njegova matična kuća.

-Ali znajte i da ste pod mojim posebnim povećaolom jer ne dam da pogriješite. Ne dam da koristite situaciju jer sam ja minstar zdravstva. Nemojte pogriješiti jer vaša greška bit će moja greška. Značit će da sam vam ja dopustio da radite što hoćete. Dosad niste imali grešaka i hvala vam na tome - upozorio je Milinović djelatnike bolnice.

U Općoj bolnici Gospić ministar Milinović je u ponedjeljak u rad pustio uređaj za magnetnu rezonancu, vrijedan oko 13 milijuna kuna, jedan od ukupno šest takvih aparata koji će ovih dana biti predani na upotrebu hrvatskim bolničkim centrima. Skupi uređaj blagoslovio je don Anđelko Kaćunko.

- Magnet nije stigao u Gospić zato što sam ja ministar, već zato što su 53 stručne osobe procijenile da je bio nasušno potreban ovoj ustanovi. Preko tisuću pacijenata godišnje moralo je ići u Zagreb, Rijeku, zadar ili Karlovac obavljati preglede na mr uređajima, što je tamo stvaralo dodatne gužve ali i trošak od oko milijun kuna godišnje. Ovim rasterećujemo liste čekanja u navedenim bolnicama, ali ni stvaramo mogućnosti da velik broj pacijenata iz okolnih županija dođe na pregled u Gospić jer su mogućmosti ovog uređaja negdje oko tri do pet tisuća pacijenata gosišnje, a imamo obučene timove koji će preglede moći obavljati u dvije smjene - poručio je Milinović.

U 2010. godini obilježenoj recesijskom krizom osigurano je ukupno 825 milijuna kuna za obnavljanje opreme koja nedostaje u hrvatskim bolničkim centrima, među kojima su najvrijedniji aparati za magnetanu rezonancu, komjutoriziranu tomografiju i linearnu akceleraciju. U taj veliki projekt uključen je Transparency international zahvaljujući kojemu su dosad smanjili troškove nabave 195 komada oprema za oko 100 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:02