'TREBA BITI LEGALIST'

MINISTAR KUJUNDŽIĆ 'Djelatnicima treba omogućiti priziv savjesti, a svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka'

Milan Kujundžić
 Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da treba biti legalist kad je riječ o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika - s jedne strane treba djelatnicima omogućiti priziv savjesti, a s druge strane svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka.

Komentirajući informaciju da je u dubrovačkoj bolnici zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen na živo, Kujundžić je uoči užeg kabineta Vlade rekao kako Ministarstvo uvijek reagira u takvim slučajevima.

"Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju", rekao je Kujundžić.

Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.

Upitan kada će biti gotov novi zakon o pobačaju, Kujundžić je odgovorio kako će on biti napravljen ali za njegovo donošenje nisu definirani rokovi. Trenutno se rade "široke analize svjetskih iskustava, što je tko poduzimao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:46