NOVAC ĆE DATI EUROPSKA UNIJA?

Ministar Hajdaš Dončić: 'Novi Pelješki most bit će za 30 posto jeftiniji od HDZ-ovog projekta'

 Roberto Orlić / CROPIX

ZAGREB - Novi i redefinirani Pelješki most mogao bi biti i 30 posto jeftiniji od prvotnog planiranog, a u Europskoj komisiji postoji volja da se riješi problem prometnog povezivanja hrvatskog sjevera i juga, kazao je to novinarima nakon današnje sjednice Vlade ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Milanović: 'Obećavam da će Dubrovnik neprekinutom vezom biti povezan s ostatkom Hrvatske'

"Ukoliko Hrvatska, uz asistenciju Europske komisije, s BiH ne bude mogla dogovoriti nesmetan prolaz preko njenog teritorija, postoji mogućnost da će se u sljedećem programskom razdoblju naći novac za izgradnju novog i redefiniranog Pelješkog mosta. Više o tome znat ćemo uskoro", kazao je Hajdaš Dončić.

Upozorio je i kako se tu više ne radi samo o povezivanju dva dijela hrvatskog teritorija, što je Vladin prioritet, nego i o povezivanju dijelova teritorija EU.

Dakle, varijanta povezivanja koridorom preko Neuma bila bi brža i jeftinija, no sa sobom nosi i određene probleme jer bi Hrvatska na tom koridoru trebala imati puni suverenitet. U Bruxellesu ograbruju Zagreb da nastavi o tome pregovarati sa Sarajevom, no Hrvatska istodobno o tome razgovara i s Europskom komisijom.

Ako padne odluka o gradnji Pelješkoga mosta europskim novcem, on bi se, kaže ministar, mogao financirati iz fonda CEF-a, Europskog fonda za regionalni razvoj ili nekog drugog fonda. No, morao bi biti novi projekt i otvoren mogućnosti da ga grade europski građevinari.

U Vladi, kako doznajemo, vjeruju da bi do 5. kolovoza mogli dobiti signale iz Bruxellesa oko tog projekta. Do rujna bi već trebala biti dobivena i politička odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:36