PRELAZAK NA EURO

Ministar Filipović: ‘Učinit ćemo sve da trgovci ne podižu neprimjereno cijene‘

Naveo je i da prelazak na euro prati 12 državnih institucija, na čelu s Državnim inspektoratom koji štiti potrošače

Davor Filipović

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Vlada je donijela nekoliko odluka za zaštitu potrošača te ćemo učiniti sve da trgovci ne podižu neprimjereno cijene u sklopu procesa konverzije kune u euro, kazao je u srijedu ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sjednice Vlade.

Kako je dodao, zbog toga je i uveden Etički kodeks, u koji se do sada uključilo više od 370 poslovnih subjekata.

"Poslovnim subjektima koji su ušli u Etički kodeks dalo se i 6000 pratećih naljepnica, a vjerujem da će uskoro u tome biti svi koji rade s potrošačima. Naljepnice su namijenjene za dućane, podružnice i slično, a oni koji su ušli u Kodeks žele biti partneri hrvatskim potrošačima te neće podizati cijene neopravdano", rekao je Filipović.

Poručio je i da svi oni koji se ne priključe tom Kodeksu šalju lošu poruku, koja vuče i reputacijske rizike, što potrošači mogu ‘kazniti‘, a ministar vjeruje i da nikome nije cilj da dođe na udar kritika medija i institucija.

Naveo je i da prelazak na euro prati 12 državnih institucija, na čelu s Državnim inspektoratom (DIRH), koji su tu i da štite potrošače.

Na pitanje što je to opravdano, a što neopravdano podizanje cijena, i što ako netko više puta digne cijene u kratkom roku uz izgovor da je to zbog eura i inflacije, Filipović je odgovorio da je inflacija već sada visoka te da ne očekuje da će netko u takvoj situaciji ići u ‘lov u mutnom‘.

"Vjerujem da će u suradnji institucija, građana, udruga civilnog društva i potrošača te medija proces konverzije u euro proći bez toga, ali tri puta podići cijene u kratko vrijeme nije opravdano", ocijenio je Filipović.

Odgovorio je i na pitanje oko jedne privatne benzinske postaje u Orebiću koja je navodno cijenu osnovnog benzinu povećala iznad iznosa koji je ograničila Vlada, kazavši da je upoznat s tim slučajem i da DIRH već postupa na terenu, nakon čega će moći reći više. "Ako je to istina, onda nije u redu", ustvrdio je.

Na pitanja o inflaciji i cijenama struje i plina, ministar je odgovorio da Vlada radi na paketu mjera koje će uskoro predstaviti i koje će pomoći najugroženijima, ali i gospodarstvenicima "koliko će omogućiti državni proračun".

"Poduzetnicima se predlaže da sami proizvode energiju i da koriste obnovljive izvore", poručio je Filipović.

U vezi izjava zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da Gradska plinara Zagreb-Opskrba neće moći sve opskrbiti plinom, Filipović je kazao da se jučer čuo s Tomaševićem i rekao mu što Vlada razmišlja te da neće dozvoliti da vrtići, škole i druge institucije ne mogu plaćati energente, ali i da od lokalnih čelnika očekuju da lokalne jedinice daju svoj doprinos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40