KLIMATSKE PROMJENE

Ministar Filipović sa skupa COP27: ‘Hrvatska podržava mehanizam gubitka i štete‘

Koncept ‘gubitka i šteta‘ referira se na štete koje klimatske promjene već čine u državama diljem svijeta, poput rasta razine mora

Davor Filipović

 Damir Krajac/Cropix

Hrvatska u okviru raspoloživih sredstava podržava pokretanje mehanizma ‘gubitka i štete‘ kojim bi se financijski pomagalo državama pogođenima klimatskim promjenama, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović koji je dio hrvatske delegacije na klimatskom skupu UN-a u Egiptu.

„Hrvatska u skladu s onim što je podržala EU, podržava da se svim zemljama koje su imale velike štete uzrokovane klimatskim promjenama pomogne u okviru raspoloživih sredstava te da se dio njih uloži u prevenciju“, rekao je ministar u egipatskom gradu Šarm El Šeiku gdje se održava COP27.

Koncept ‘gubitka i šteta‘ (Loss and damage) referira se na štete koje klimatske promjene već čine u državama diljem svijeta, poput rasta razine mora, prenosi Reuters.

Financiranje borbe protiv klimatskih promjena dosad se usredotočilo na smanjivanje štetnih emisija, a oko trećina sredstava odlazila je na projekte koji će zajednice učiniti otpornijima na klimatske katastrofe.

Mehanizam ‘gubitaka i šteta‘ bio bi drugačiji jer bi kompenzirao troškove koje države ne mogu izbjeći ili se na njih „adaptirati“. To je pitanje prvi put stavljeno na dnevni red na ovogodišnjem COP-u, ali se oko njega očekuju prijepori.

Filipović je kazao kako je hrvatski doprinos borbi protiv klimatskih promjena, između ostalog, usvajanje zakonodavnog paketa EU-a ‘Spremni za 55%‘ kojem je cilj smanjenje emisija bloka za najmanje 55 posto do 2030. godine.

Hrvatska energetski obnavlja zgrade, modernizira prometnice, posebno željeznice, te je "spustila PDV na ‘solare‘ na nula posto kako bi se dodatno išlo u smjeru obnovljivih izvora“, dodao je ministar gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:07