VLADINE MJERE

Ministar Filipović: ‘Plin poskupljuje sa 41 na 106 eura? Nećemo to dopustiti!‘

Nećemo dopustiti da se cijena plina sa 41 od 1. travnja podigne na 106 eura po megavatsatu, rekao je

Davor Filipović

 Goran Mehkek/Cropix

- Sigurno nećemo dozvoliti da se cijena plina sa 41 od 1. travnja podigne na 106 eura po megavatsatu, ali je još uvijek rano govoriti o detaljima - kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović napominjući kako je posrijedi niz aktera i koraka koji se moraju uskladiti. Ono što je sigurno, naglasio je Filipović, jeste da će cijena plina i nakon isteka vladinih mjera koje su na snazi do 31. ožujka ostati nepromijenjena.

Na upit znači li to da će cijena plina od 41 eura po megavatsatu biti ona s kojom ćemo dočekati iduću jesen odnosno novu sezonu grijanja, ministar je odvratio kako je prerano o tome govoriti i naznačio kako može nedvosmisleno reći samo to da će građanima računi ostati isti.

O novome paketu mjera koji će stupiti na snagu 1. travnja u srijedu je u Vladi intenzivno raspravljala šira međuresorna skupina, ministri i njihovi najbliži suradnici, a u sklopu njih se raspravljalo i kako se postaviti prema velikim trgovačkim lancima koji su se potpuno oglušili na sve vladine pozive i prijetnje da prikazuju kretanje cijena svojih proizvoda. Budući da su nova poskupljenja najavljena već od 1. ožujka, a sljedeći val bi nas trebao zapljusnuti 1. travnja, ovo je također jedna od tema, ali se nije moglo doznati čak ni to u kojemu je pravcu išla rasprava koja se vodila u Vladi.

Neslužbeno se moglo čuti kako će porezi ubrani od ekstra dobiti biti usmjereni prema socijali, a da se paleta neoporezivih dodataka na plaću u novome paketu mjera neće podebljati. Međutim, svi neoporezivi dodaci na plaću koji su usvojeni na jesen, u smislu njihova opsega i iznosa, i dalje će ostati na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:16