PROMJENA MIŠLJENJA

Ministar Beroš se predomislio: Hrvatska ipak nabavlja 10.000 doza remdesivira

Jedna doza lijeka košta 345 eura, pa će Hrvatska za ovu nabavu potrošiti 3,45 milijuna eura ili 13,5 milijuna kuna

Vili Beroš

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid-pacijenata kojima je potreban dodatni kisik zbog upale pluća, odlučeno je jučer na sjednici Vlade.

Jedna doza lijeka, prema ugovoru koji je Europska komisija sklopila s proizvođačem, košta 345 eura, pa će Hrvatska za ovu nabavu potrošiti 3,45 milijuna eura ili 13,5 milijuna kuna.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zajednička nabava

Nabava lijeka Veklury (remdesivir) koji, unatoč tome što je registriran u EU, nije redovno niti komercijalno dostupan na europskom tržištu, omogućena je tako da je Europska komisija 18. srpnja nakon provedbe zajedničke nabave sklopila ugovor za opskrbu lijekom za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, s američkim proizvođačem Gilead Sciences za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave.

Hrvatska je sudjelovala u zajedničkom postupku nabave s Europskom komisijom te je u razdoblju od listopada 2020. do početka 2022. nabavljeno 64.000 doza lijeka remdesivira.

Nedavno je pak Hrvatska udruga bolničkih liječnika upozorila kako u hrvatskim bolnicama nedostaje ovog lijeka, odnosno da imaju samo 483 doze koje su dovoljne za 80 covid pacijenata, a da ih se u bolnicama liječi čak 613.

Prebacio lopticu

No, Beroš je tada demantirao da postoje nestašice te poručio da se lijek ne primjenjuje na sve hospitalizirane pacijente, odnosno da je od tada 613 covid-pacijenata, svega njih 39 bilo na intenzivnoj njezi s teškom kliničkom slikom, a upravo je njima potreban lijek.

- Remdesivir, kao i ostali lijekovi za oboljele od covida, nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju. Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, one mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i dosad bio slučaj tijekom epidemije – priopćio je tada Beroš.

Lopticu je tada prebacio na same bolnice i poručio im da je na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25