USVOJENA DEKLARACIJA

Ministar Banožić na sastanku CEDC-a: Eurointegracija jugoistoka Europe naš je strateški cilj

Ministri i visoki dužnosnici su na prvoj radnoj sjednici raspravljali o jačanju partnerstva s državama jugoistočne Europe

Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix

Članstvo država jugoistočne Europe u Europskoj uniji naš je zajednički strateški interes koji nema i ne smije imati alternativu, rekao je ministar obrane Mario Banožić na zajedničkom sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) i država jugoistočne Europe, priopćio je MORH u srijedu.

Hrvatska ove godine predsjeda CEDC-om, a domaćin je bio hrvatski ministar obrane.

Inicijativa CEDC okuplja Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Češku, Mađarsku i Slovačku. Na sastanku su sudjelovali ministri obrane Austrije, Slovačke i Slovenije, Klaudia Tanner, Jaroslav Naď i Matej Tonin, zamjenik češkog ministra obrane Jan Havranek i državni tajnik mađarskog ministarstva obrane Istvan Szabo.

Na sastanku su bili i ministri obrane država jugoistočne Europe - ministri Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, Niko Peleshi, Olivera Injac, Armend Mehaj, Radmila Shekerinska Jankovska, Nebojša Stefanović i zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić.

Ministri i visoki dužnosnici su na prvoj radnoj sjednici raspravljali o jačanju partnerstva s državama jugoistočne Europe, a sve u cilju ubrzavanja euroatlantskih procesa, navodi se u priopćenju.

"Članstvo država jugoistočne Europe u Europskoj uniji naš je zajednički strateški interes koji nema i ne smije imati alternativu. Kako bismo taj put ubrzali, pozivam vas na nastavak reformskih procesa, u čemu smo vam spremni pružiti svaki vid potpore. Važno je da Europska unija bude kredibilan partner procesa proširenja koji će vrednovati individualne napore i postignuća", rekao je Banožić.

Banožić je naglasio da rastući hibridni utjecaji, uključujući sve češću pojavu lažnih vijesti i dezinformacija, traže veću suradnju država srednje i jugoistočne Europe kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, sigurnost i napredak na putu euroatlantskih integracija.

Ove godine održane su dvije radionice na temu 'Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja'. Radionice su omogućile uspostavu šireg regionalnog dijaloga na području borbe protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti kao i rezultate ekspertne radionice na temu vojne pokretljivosti, dodaje se u priopćenju.

Banožić je pozdravio nastavak regionalne suradnje u upravljanju krizama, a tome će pridonijeti i zaključci zajedničke CEDC table-top obučne aktivnosti 'COOPSEC 21' koja je održana u godini hrvatskog predsjedanja na temu pandemije i prirodnih katastrofa.

Tema druge radne sjednice bila je finalizacija Strateškog kompasa, dokumenta čiji je cilj pružiti jasne strateške političke smjernice o poziciji EU-a na području sigurnosti i obrane te ojačati ulogu EU kao globalnog pružatelja sigurnosti.

Ministri obrane usvojili su Zajedničku deklaraciju kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim raspravljenim područjima, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:20