OTKRIVAMO

Ministar Anušić još uvijek je student

‘Kako sam sada u Zagrebu, bliže fakultetu, svakako ću si dati truda i nastaviti studij‘, kaže Anušić

Ivan Anušić

 Vlado Kos/Cropix

Moje je obrazovanje išlo ovako. Napustio sam srednju školu sa 17 godina i otišao u rat. Kad sam se prvi put vratio s terena, 1993., završio sam srednju školu pa da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga sam 1997. podigao na čekove kredit od 18 tisuća kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i prije godinu dana dobio status ‘bakalara‘. To je moje obrazovanje.

Tako je novi ministar obrane Ivan Anušić (50) objašnjavao saborskim zastupnicima, u tjednu za nama, nakon što su ga prozvali zbog nedostatka obrazovanja.

Iz ministrova odgovora u Saboru nejasan se učinio tijek njegova studiranja, kako je sam spomenuo, od 1997. do 2022. Zbog toga smo upitali upravu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu kada je Ivan Anušić završio studij i na kojem stupnju.

Odgovor dekanata

Osim što u odgovoru dekanata stoji da je preddiplomski stručni studij Izobrazba trenera Anušić završio 2021. godine, što znači da je ministar u Saboru očito pogriješio navodeći prošlu godinu u kontekstu završetka studija, iz uprave Kineziološkog doznajemo i nešto što sam Anušić dosad nije rekao u javnom prostoru, pa ni u Saboru. Novi je ministar obrane i dalje - student. Kako nam je potvrđeno na KIFu, trenutno je upisan na stručni diplomski studij Izobrazba trenera.

Odgovor dekanata koji smo primili u cijelosti glasi ovako: "Potvrđujemo da je gospodin Ivan Anušić 2021. godine završio preddiplomski stručni studij Izobrazba trenera, a trenutno je upisan na stručni diplomski studij Izobrazba trenera gdje je apsolvent."

image

Kineziološki Fakultet u Zagrebu; Ivan Anušić

Ranko Suvar, Tomislav Kristo/Cropix

To znači da je Ivan Anušić po završetku šest semestara preddiplomskog studija (tri godine) stekao 180 ECTS bodova i dobio zvanje stručni prvostupnik trenerske struke (bacc. cin). Potom je nastavio diplomsku razinu studija u trajanju od četiri semestra, odnosno dvije godine. Završi li taj studij, ministar obrane imat će zvanje stručni specijalist trenerske struke (struč. spec. cin). Kani li u ministarskom mandatu nastaviti sa studijem, pitali smo ministra studenta, koji nam je odmah i potvrdio svoj status izvanrednog studenta.

- Neću zamrznuti status studenta. Kako sam sada u Zagrebu, bliže fakultetu, svakako ću si dati truda i nastaviti studij koji sam započeo prije dvije godine - odgovara nam Anušić, kojega smo zamolili da detaljnije opiše svoj tijek studiranja.

A ta priča glasi ovako: prvi dio školovanja upisao je 1997. i dovršio 2001. godine.

To je bio dvogodišnji stručni studij, specijalistički, za višeg trenera sportske rekreacije. Nakon toga se upisuje na preddiplomski studij (novi naziv je prijediplomski) Izobrazba trenera, sportska rekreacija. Time je, kaže, stekao 180 ECTS bodova.

- Dalje sam upisao nastavak na diplomskoj razini i u ovome trenutku sam na studiju kako vam je i odgovorio dekan Kineziološkog fakulteta - potvrđuje Anušić. Ministar svoj tijek studiranja ne smatra neuobičajenim, očito ni svoj status studenta.

- Drugi dio studija upisao sam prije nego što sam postao ministar, dok sam bio župan, i nisam imao nikakav predumišljaj. Kao pripadniku specijalnih postrojbi tijekom rata borilačke vještine bile su sastavni dio obuke. Kada sam umirovljen 2001. godine, počeo sam trenirati djecu u Kickboxing klubu Antunovac, koji sam vodio do 2005., dok nisam izabran za načelnika općine - objašnjava ministar, uz informaciju kako se i danas rekreativno bavi sportom da bi se "držao u formi", trči, pliva, igra nogomet, malo vježba stare tehnike borilačkih sporova…

Plaćanje studija

Prema informacijama navedenim na stranicama Kineziološkog fakulteta, studenti sa završenim trogodišnjim stručnim prijediplomskim studijem Izobrazba trenera mogu se izravno upisati na stručni diplomski studij, bez dodatnih uvjeta. Iako se na prijediplomskoj razini studij odvija kao redovni ili izvanredni, na diplomskoj je razini u ponudi samo izvanredni stručni diplomski studij.

Kako je navedeno na stranicama fakulteta, visina participacije izvanrednih studenata u troškovima studija za akademsku godinu 2023./24. iznosi 1327,23 eura, odnosno deset tisuća kuna. Inače, uobičajeno je da se kod izvanrednog studija, kolokvijalno "studij uz rad", jedna akademska godina studira dvije godine (tako se uređuje i u pravilnicima). Nejasno ostaje iz kojih je razloga ministar u Saboru zaobišao informaciju o svom aktivnom studentskom statusu, to više što bi nezadovoljnoj oporbi time dao do znanja da se, eto, i dalje obrazuje.

Umjesto toga, Anušić je pred zastupnicima vrlo nes(p)retno poručio: - Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete.

Tijek školovanja Ivana Anušića

1993.

Srednju školu napustio je sa 17 godina i otišao u rat, a kad se 1993. godine prvi put vratio s terena završio je srednju školu

1997.

Kako je sam rekao, 1997. godine podigao je na čekove kredit od 18 tisuća kuna, i platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu

2001.

Taj prvi dio školovanja dovršio je 2001. godine. To je bio dvogodišnji stručni studij, specijalistički, za višeg trenera sportske rekreacije

2021.

Nakon toga Ivan Anušić se upisuje na preddiplomski studij Izobrazba trenera, sportska rekreacija. Završio je 2021. godine, a to znači da je po završetku šest semestara preddiplomskog studija (tri godine) stekao 180 ECTS bodova i dobio zvanje stručni prvostupnik trenerske struke

2023.

Potom je nastavio diplomsku razinu studija u trajanju od četiri semestra. Završi li taj studij, ministar obrane imat će zvanje stručni specijalist trenerske struke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:55