‘V-NOTES‘

Milinovićev tim izveo zahtjevan zahvat na pacijentici: ‘Osjećam se super, već sam kući‘

Riječ je o minimalno invazivnom tipu kirurgije bez vidljivog reza putem odstranjenja maternice

Tim Ginekološkog odjela Opće bolnice Gospić na čelu s bivšim minstrom

 Privatna Arhiva/

Bivši ministar zdravstva i potom bivši lički župan dr. Darko Milinović nakon duljeg obnašanja funkcija u izvršnoj vlasti na posljednjim je lokalnim izborima završio u oporbi, pa se, čini se, više posvetio struci, na zadovoljstvo svojih pacijentica.

Šira javnost možda i ne zna da je on ginekolog, a ovih je dana izveo operativni zahvat na koji je ponosan, kaže nam ne samo kao liječnik, specijalist ginekologije, nego i kao zaposlenik i predstavnik jedna male županijske bolnice, Opće bolnice Gospić.

O čemu je riječ? Dr. Darko Milinović bio je na čelu tima koji je pacijentici Sanji Tićak iz Senja izveo zahvat tzv. V-Notes tijekom kojega se za to endoskopski koriste prirodni ljudski otvori, odnosno riječ je o minimalno invazivnom tipu kirurgije bez vidljivog reza putem odstranjenja maternice, odnosno jajnika zbog određenih patoloških stanja.

Drugi u Hrvatskoj

Ovaj tip zahvata dosad je samostalno provodio samo dr. Luka Matak iz Opće bolnice Zadar i to nakon završene edukacije u inozemstvu, a dr. Milinović je nakon što je desetak puta pratio dr. Mataka, prvi put s timom izveo samostalno takav zahvat. Asistirali su dr. Mirjana Pećina, dr. Feručo Milotić, anesteziolog, instrumentari Ivica Antunović, Ivica Lenić, Ana Ratković te anesteziološka tehničarka Enita Peterlić.

- Prije svega želim zahvaliti Ginekološkom odjelu i timu kojem sam bio na čelu naše bolnice na suradnji i ovom uspjehu, kao i ravnateljici dr. Sandri Čubelić, koja nam je dala punu podršku u uvođenju još jedne nove metode liječenja naših pacijentica. Riječ je o minimalno invazivnoj kirurgiji zvanoj V-NOTES kojom se koristi određena platforma kojom se endoskopski koriste prirodni otvori pri odstranjenju maternice i jajnika zbog određenih patoloških stanja bez vidljivog reza. U ovom slučaju, to smo napravili pacijentici iz Senja kojoj zahvaljujem na povjerenju što je izabrala našu bolnicu. Nakon dva sata pacijentica je normalno ustala, šetala, išla na toalet i bila spremna za otpust iz bolnice, ali zbog udaljenosti smo je odlučili zadržati - kaže dr. Milinović posebno zahvalivši kolegi Mataku, koji mu je omogućio edukaciju u zadarskoj bolnici, kao i ravnateljstvu i osoblju zadarske bolnice.

"Već sam kod kuće"

- Tamo se stvarno osjećam kao da sam u ‘svojoj bolnici‘. Eto, nakon liječenja karcinoma maternice i jajnika koje smo uveli prije godinu dana, i danas se osjećam posebno, jer je posebno kada ovakav zahvat izvedeš prvi u Hrvatskoj nakon kolege iz Zadra, koji je ovo znanje donio u našu zemlju - govori dr. Milinović.

- Kao da nisam operirana, osjećam se super, već sam kući - rekla je netom operirana pacijentica zahvaljujući dr. Milinoviću i osoblju koje je sudjelovalo na operaciji, kao i osoblju na Odjelu ginekologije, koje je brinulo o njezinu oporavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 15:34