LIČKI HDZ-OVAC PUCAO IZ SVIH ORUŽJA

Milinović napao Ostojića: U 25 minuta čak 18 puta ga nazvao nesposobnim i 11 puta lažljivcem!

 Arhiva Cropix

GOSPIĆ - Nesumnjivo, bio je ovo najžešći napad bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića na aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića. Povod su bili rezultati "Clean starta" , koje je Milinović nazvao "Dirty startom", napomenuvši da mu je cilj "prikrivanje nesposobnosti ministra Ostojića".

Prostorije gospićkog HDZ-a bile su pretijesne za novinere s jedne, a Milinovića, iz kojeg je stajao lički župan Milan Jurković, gospićki gradonačelnik Milan Kolić i brojni politički podmladak, s druge strane.

VLADA 'HDZ je ostavio milijarde neiskazanih dugova'

Darko Milinović pucao je iz svih oružja, u 25 minuta Ostojića je čak 18 puta nazvao nesposobnim, a 11 puta optužio ga je da laže, odnosno dezinformira javnost, nekoliko puta naglašavajući da je on elementarna nepogoda za zdravstveni sustav i najgori ministar u povijesti, a jednom ga je čak nazvao i bešćutnim prema pacijentima. Pripremio je pravu prezentaciju kako bi "dokazao da je Ostojić lažljivac", a da ga je u laži uhvatio osobno - premijer Milanović.

- U ožujku prošle godine u izvješću o poslovanju HZZO-a za godinu ranije, ministar Ostojić je sam priznao da su dospjele obveze 327 milijuna kuna, a nedospjele obveze su bile 4,334 milijarde kuna. Dokument ove Vlade govori o velikoj laži ministra Ostojića, a samo da bi prikrio svoju nesposobnost.

Dakle, ako je netko lagao i prikrivao dugove, onda je lagao ministar Ostojić, a u laži ga je uhvatio ni manje ni više, nego njegov i naš premijer Zoran Milanović - tvrdi Milinović argumentirajući to Prijedlogom zakona o sanaciji javnih ustanova, koji je u Sabor poslan 15. studenog prošle godine, a potpisuje ga premijer Milanović.

Milošević: 'Smiješno je na početku 2013. još uvijek govoriti o 'clean startu' ove Vlade!'

- Tamo piše: Na dan 31. srpnja, dakle za prvih šest mjeseci ove Vlade, da su klinički bolnički centri i klinike povećale dug za 759 milijuna kuna u odnosu na 31. prosinca 2011. godine. Na isti dan obveze bolničkih zdravstvenih ustanova povećale su se za 639 milijuna kuna.

Govorimo o ukupnom dugu od 1,398 milijardi kuna u prvih šest mjeseci, pa k tome zbrojite HZZO-ov dug od 610 milijuna kuna i dug prema veledrogerijama od milijradu kuna. Je li to clean start? U godinu dana najnesposobniji ministar u Hrvatskoj Vladi je povećao dug za preko tri milijarde kuna - priča Milinović naglašavajući da ne prezentira svoje dokumente već dokumentaciju HZZOa-a i Vlade RH.

Nakon toga je krenuo u nabrajanje svih "Ostojićevih grijeha", rekavši da su u njegovom mandatu rokovi prema ljekarnama pomaknuti sa 60 na 270 dana, da im je uplaćeno 750 milijuna kuna manje nego godinu ranije, te da je i bolnicama uplaćeno manje novca, i to 300 milijuna kuna, čime je nastao dug od milijardu kuna.

- Govorio je o nesposobni ministar o smanjenjima lista čekanja. Na magnetsku rezonancu čeka se 150 dana. Neke operacije čekaju se tri godine. Ovog ljeta bolnice su ostajale bez lijekova, neke i bez kemoterapije za djecu. Danas je žena u Vinogradskoj naručena na dopler arterija i vena za 25.9. - govori Milinović pitajući jesu li to prihvatljivi rokovi?

Spočitavao je svojem nasljedniku što 250 ljudi iz zdravstvene struke čeka natječaj za pripravnički staž, što nije ukinuo porez od tri posto na mirovine, iako je obećao, što je ukinuo 370 milijuna kuna investicija u zdravstvu.

- Neke stvari učinio je dobro, a to su procesi koje smo mi započeli, a nije ih dirao. Osim toga, promijenio je ime Ministarstva iz "zdravstva" u "zdravlja", promjenio je logo HZZO-a i povećao plaću direktoru HZZO-a. Ovo su tri grandiozna projekta ministra Ostojića, i bez toga bi zdravstveni sustav bio u kolapsu - ironično je zaključio Darko Milinović.

Nije mogao izdržati, a da na spomene i njegovu kandidaturu za gradonačelnika Zagreba: "Dobro za zdravstvo, a kolaps za Zagreb".

Na novinarsko pitanje kako je nastala tako velika razlika između "njegovih 327 milijuna kuna" i "Ostojićevih 5,7 milijardi2, koje su k tome izračunali nezavisni konzultanti, rekao je da je razlog takvim "podmetanjima" upravo Ostojićeva kandidatura.

- On ove četiri milijarde kuna uračunava u dug kao da su to stvorene obveze, a neke od ovih obveze se moraju platiti za tri mjeseca, neke za godinu dana. Vidjet ćete završni račun HZZO-a sada u trećem mjesecu. Dug će biti 8 ili 9 milijardi kuna. Da bi to preduhitrio i sakrio svoju nesposobnost prije lokalnih izbora ide s takvim dezinformacijama - kaže Milinović dodajući da je Ostojić i dugove koje je sam napravio ubacio na njegov konto.

Pohvalio se da je on smanjio dug za 1,7 milijardi kuna te da je stvario stabilan zdravstveni sustav koji jedini u Europi nije stvarao dugove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:58