PAKT PROTIV KARAMARKA

Milinović, Kujundžić i Milošević: Daju li potporu Kosor u drugom krugu?

 Biljana Gaurina/CROPIX

Posljednjeg dana kampanje za HDZ-ove izbore pojavile su se i priče kako je dio kandidata za predsjednika HDZ-a pokušao postići međusobni dogovor o potpori. Jedna od tih priča je i ona da su se stožeri Milana Kujundžića, Domagoja Miloševića i Darka Milinovića uspjeli dogovoriti i usuglasiti oko kandidata za sve stranačke dužnosti, osim predsjedničke. Što se tiče izbora novog šefa, svi oni, naravno, ulaze samostalno u utrku, ali je navodno bilo planirano da svi oni potporu daju onom kandidatu koji uđe u drugi krug, a to bi mogla biti najvjerojatnije Jadranka Kosor. Zauzvrat bi izabrani predsjednik kooptirao u Predsjedništvo svoje protukandidate.

Ozbiljne podjele

Plan im je bio, kažu naši izvori, da u jesen 2013. godine održe nove unutarstranačke izbore po novom modelu “jedan čovjek-jedan glas”, i to na svim razinama jer bi u međuvremenu trebalo doći do usvajanja novog Statuta i Programa stranke. Na taj su se korak kandidati, navodno, bili odlučili jer smatraju da će se nakon sabora HDZ-a suočiti s opasnošću ozbiljnih podjela u stranci koje bi mogle imati nesagledive posljedice.

No, i Kujundžić i Milošević i Milinović jučer su demantirali postojanje bilo kakvog dogovora, iako se u javnosti već spekuliralo i s imenima koja su navodno trebala biti na njihovoj zajedničkoj listi.

Tako se govorilo kako su se svi oni usuglasili da kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a bude Drago Prgomet, a kandidati za potpredsjednike Ante Zvonimir Golem, novi šef zagrebačkog HDZ-a, potom Zlatko Ževrnja, načelnik Dugopolja, te Đuro Njavro, Vladimir Kurečić i drugi. Što se tiče članova Predsjedništva, na toj zajedničkoj listi u kuloarima su se spominjali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zadarski župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, Joso Škara, Milan Jurković...

Karamarkov bojkot

Sva trojica kandidata, pak, tvrde da jedino što su ovih dana njihovi stožeri pokušali usuglasiti, jesu imena kandidata za Visoki sud časti i Nadzorni odbor stranke. Oko toga su se zajedno sa stožerom Jadranke Kosor i dogovorili, a jedini koji je taj dogovor bojkotirao bio je Tomislav Karamarko . Predstavnik Karamarkova stožera tijekom tih pregovora predložio je, doznajemo, dvojicu svojih kandidata, Florijana Borasa i Tomu Čuljka, ljude bliske bivšem premijeru Ivi Sanaderu, dok je na listi ostalih stožera jedan od kandidata za Časni sud bio akademik Željko Reiner.

Jučer je u središnjici stranke potpise za kandidaturu predalo i dvoje preostalih kandidata: Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor.

- Vodit ću obnovljeni, čvrsti HDZ koji se vraća korijenima, koji će biti kroatiziran i u kojemu neće biti lopovluka - rekao je Karamarko nakon predaje svojih 700 potpisa. Bivši šef policije došao je u pratnji više od 50-ak HDZ-ovaca, među kojima su bili i Božidar Kalmeta, Gordan Jandroković, Dubravka Šuica te Milijan Brkić.

Na upit da komentira izjavu Vladimira Šeksa da on ne bi smio biti novi šef jer je bivši obavještajac, Karamarko je odgovorio da on “nije obavještajac, već homo politicus”. Dodao je i kako je u HDZ ušao 1989. dok su “neki plaćali članarine nekim drugim strankama i partijama”.

Aktualna šefica HDZ-a Jadranka Kosor nakon predaje potpisa kazala je kako će i nakon sabora HDZ-a ostati predsjednica stranke.

Istaknula je kako očekuje da svaki član HDZ-a sam odluči na tajnom glasovanju te da ne mora polagati račune nikakvom svom malom ili većem šefu, nego samo sebi i HDZ-u.

Presudni izbori

- Ovo su jako važni izbori ne samo za HDZ, nego i za Hrvatsku. Odlučujemo u kojem će smjeru ići HDZ, hoće li ga voditi časni, čestiti i hrabri ljudi, koji će u svoj program stavljati gospodarski oporavak i gospodarstvo i oni koji iza sebe imaju neki obavljeni posao kao mi - završetak pregovora s EU i program gospodarskog oporavka. Ili će HDZ voditi oni koji su se u onom što nazivaju kampanjom pokazali kao igrači koji igraju ispod stola - zaključila je Kosor u čijoj su pratnji bili Andrej Plenković, Vladimir Šeks, Branko Bačić, Ante Kulušić, Josip Salapić, Ana Lovrin i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:14