PREDIZBORNA KAMPANJA U LICI

Milinović i Kosor otvorili radove na poliklinici u Gospiću: Po informatizaciji u zdravstvu smo vodeći u svijetu

 Robert Fajt / CROPIX

GOSPIĆ - Do kraja godine gospićka bolnica bit će jedna od prvih "bolnica bez papira", u potpunosti informatizirana. Hrvatsko zdravstvo je vodeće, kad je riječ o informatizaciji, ne u Europi, nego i u svijetu.

U posljednje dvije godine u zdravstvu smo smanjili gubitak za više od tri milijarde kuna i tako postali jedan od financijski najstabilnijih zdravstvenih sustava u Europi. Ponosan sam što stojim na čelu tog sektora, što sam u Vladi Jadranke Kosor. Nikada se nećemo umoriti ulagati u hrvatsko zdravstvo - rekao je ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Darko Milinović u Gospiću gdje je bio domaćin premijerki Kosor na otvorenju gradnje objekta za specijalističko-konzilijarne djelatnosti poliklinike Opće bolnice Gospić.

U, po običaju, emotivnom govoru, ministar se prisjetio kako su u "ratna vremena na 500 metara zračne linije iza njihovih leđa bili četnici, a 50 metara ispred bila je zloglasna JNA".

- Nas desetak radilo je u ovom podrumu i dočekivali naše ranjene. Želim čestitati svima koji su i tih dana, a naravno i kasnije, živjeli, radili, bdjeli u ovoj bolnici, ratnoj bolnici za koju, nažalost, neki i danas govore da bi bilo dobro da je nema, da nema ni magnetske rezonancije ni CT-a, a samo u posljednje dvije-tri godine na tim je pretragama bilo 13 tisuća pacijenata, ne samo iz ove županije nego iz Zadarske, Šibenske, Karlovačke, Primorsko-goranske, Varaždinske i to je najbolji odgovor onima koji govore da su magnetska rezonancija i CT napravljeni samo za građane Gospića - kazao je ministar odgovarjaći na kritike iz redova SDP-a, što je burnim pljeskom popratilo nekoliko stotina okupljenih Gospićana.

Premijerka Kosor kazala je kako je ulaganje u zdravstvo zapravo ulaganje u gospodarstvo i turizam.

- Ulaganje u zdravstvo danas ulaganje je u ono što će biti sutra kada budemo punopravna članica Europske unije i kad budemo u potpunosti pripremljeni i u području gospodarstva, pravosuđa, ali i u području zdravstva da sjednemo za stol europskih država i naroda.

Gospić je tako smješten da svi koji idu od sjevera prema moru moraju proći ovim predivnim krajem. Vrijedna je ovo investicija i ponosna sam, ali moram reći da jednako tako ulažemo i u sve druge krajeve Hrvatske i sve druge bolnice. Ono na što sam ponosna jest da u posljednje dvije godine, kada smo se mnogo čega morali odricati, kad smo morali smanjiti proračun za oko milijardu eura, nismo odustajali od važnih projekata ni u gospodarstvu ni u zdravstvu - rekla je premijerka Kosor.

U novoj poliklnici vrijednoj 8,4 milijuna kuna na 1700 kvadrata bit će smješteno 11 specijalističkih, odnosno dijagnostičkih jedinica. Radovi će biti gotovi nešto prije Dana domovinske zahvalnosti, a polikliniku će u rad pustiti premijerka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:29