SVINJSKA GRIPA

Milinović demantira: Nije istina da je stiglo cjepivo

Genska analiza pokazala je da virus u Ukrajini mutira poput kobne ‘španjolske’ gripe
Bobby Callow, 2, of Clifton, Va., gets the swine flu vaccine as his mother Allison Callow comforts him during a vaccine clinic at the Fairfax County Government Center in Fairfax, Va., on Saturday, Oct. 24, 2009. (AP Photo/Jose Luis Magana)
 AP

ZAGREB - Unatoč napisima jednog dnevnog lista da je cjepivo protiv virusa gripe tipa H1N1 stiglo u Hrvatsku, i to gotovo mjesec dana prije predviđenog roka, ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Darko Milinović izjavio je kako je riječ o dezinformacijama.

- Cjepivo nije ilegalna roba da bi se od povjerljivih izvora trebalo saznavati kada je stiglo. Tvrdim da cjepivo nije stiglo u Hrvatsku i ne nalazi se u Imunološkom zavodu niti igdje drugdje - rekao je Milinović te istaknuo kako je javnost upoznata s činjenicom da cjepivo treba stići u prosincu, a ako stigne ranije nego što je to predviđeno, odmah će biti obaviještena.

Uništavanje pluća

Rezistencija na antivirusni lijek Tamiflu kod oboljelih od svinjske gripe u Walesu i dokazana mutacija virusa kod nekih pacijenata u Norveškoj prošlog tjedna ponovno su pokrenuli lavinu pitanja i aktualizirali upozorenja stručnjaka o mogućoj mutaciji virusa H1N1.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Iako nema dokaza o mogućem prijenosu mutiranog virusa s čovjeka na čovjeka, nego se on, čini se, promijeni u organizmu “domaćina”, pokazuje se sve veća sličnost s pandemijom strašne “španjolke” koja je odnijela milijune života, te je to još jedan razlog više za zabrinutost.

Među ostalim, prema genskoj analizi Svjetske zdravstvene organizacije, virus u Ukrajini pokazuje mutaciju sličnu onoj španjolske gripe, koja uključuje krvarenja u plućima i potpuno uništava taj organ.

Ipak, stručnjaci smatraju da će cjepivo protiv H1N1 biti učinkovito i protiv mutiranog virusa, iako i oko cjepiva postoje polemike. Dosad je 41 osoba preminula u šest država nakon cijepljenja protiv svinjske gripe, ali stručnjaci tvrde da nema dokaza kojima bi se te smrti izravno mogle povezati s cjepivom.

U Hrvatskoj ga još nema

Zasad nema naznaka da je neki od oboljelih u Hrvatskoj imao mutirani oblik virusa, ali je činjenica da kod nekih bolesnika H1N1 djeluje vrlo agresivno na respiratorne organe. U Klinici “F. Mihaljević” sve je više hospitaliziranih pacijenata s upalom pluća kao posljedicom. Trenutačno ih na odjelima leži 126, a desetak ih je na respiratoru. Njihova prosječna dob je 40 godina, što potvrđuje da novu gripu najteže podnose mlađe osobe.

Ipak dovoljna jedna doza?

Farmaceutska tvrtka Novartis, od koje je cjepivo kupila i Hrvatska, objavila je da je za stjecanje imuniteta na novu gripu dovoljno primiti 7,5, a ne 15 miligrama cjepiva, i to samo jedanput. U Hrvatskoj će se ljudi u dobi od 9 do 60 godina cijepiti jedanput, a oni mlađi od 9 i stariji od 60 s dvije doze.

prof.dr. Ilija Kuzman

Virus razdire pluća

Najteži pacijenti koji se liječe od komplikacija svinjske gripe često imaju teške virusne upale pluća pa je to nerijetko i razlog smrti. Razlog je činjenica da se virus gripe i inače zaustavlja na površini sluznice dišnih putova ne ulazeći u krv i potom brzo “putuje” do pluća. Pritom virus ne ostaje na površini pluća u alveolama, kao što je to slučaj s bakterijskom upalom, već prodire vrlo duboko u pluća. Kako je riječ o novom virusu nema stečenog većeg ili manjeg imuniteta već se bolest razvija vrlo brzo i vrlo snažno. Osobito je opasna za one koji ni inače nisu oboljevali od gripe tijekom svog životnog vijeka. Razne teorije govore da virus gripe uopće ne može prodrijeti u krv, ali neki drugi dokazi govore suprotno. Naime, prije tridesetak godina kad je bila epidemija gripe u američkoj bazi Fort Dix virus je potvrđen i u krvi.

Ranije je također dokazan virus kod nekih pacijenata u srcu, te u mozgu pa se sa stopostotnom sigurnošću ne može tvrditi da virus gripe ne prodire u krv. Inače, zasad se broj bolesnika u Hrvatskoj i dalje povećava pa je tako jučer u Infektivnoj klinici bilo 105 pacijenata s gripom, a deset ih je priključeno na respiratore.

Reumatičari, oprez s Tamifluom

Alen, Osijek:

Trinaestogodišnji sin mi ima NC CAH (Kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju). Uzima oralno 2 x 10 mg Cortefa. U slučaju da dobije svinjsku gripu, treba li terapiju udvostručiti ili utrostručiti? (ako je temperatura iznad 38 C). Koliko je vrijeme apsopcije Cortefa, u slučaju povraćanja?

Giovana Armano, pedijatrica

S obzirom na to da vaše dijete ima kroničnu bolest, bilo bi dobro da se zaštiti i od sezonske i od svinjske gripe kada cjepivo bude dostupno. Što se tiče povišene temperature, u gripi trebate postupiti kao i inače, odnosno kako postupate kod svog djeteta kada ima u povišenu temperature, a u skladu s preporukom endokrinologa.

Adriana, Split:

Moje dijete ima refluks bubrega tipa 0 i nije na terapiji, a profilaksu je prestala uzimati prije više od godinu dana. Zanima me, spada li moje dijete u ugroženiju skupinu kada je riječ o svinjskoj gripi.

Giovana Armano, pedijatrica

S obzirom na navedenu dijagnozu i da vaše dijete više ne uzima profilaksu mislim da nije više ugroženo od bilo kojeg ostalog djeteta.

Lorena, Virovitica:

Bolujem od reumatičnog artritisa, uzimam Methotrexate 10 mg jednom tjedno. Smijem li koristiti Tamiflu u slučaju da mi se dijagnosticira svinjska gripa i koji problemi se mogu javiti kao nuspojava.

Giovana Armano, pedijatrica

S obzirom na kroničnu bolest koju imate svakako se trebate posavjetovati i sa svojim reumatologom. Tamiflu bih vam savjetovala da uzmete jedino po njegovoj preporuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:29