TUŽAN KRAJ

Milijunska ljepotica je završila kao staro željezo vrijedno 35 tisuća kuna

RIJEKA - Rastakanje umjetnosti: Hrvatski paviljon-brod i zvanično postao staro željezo Hrvatski paviljon-brod, koji se ljetos raspao na putu do Venecije, svoju je sudbinu okončao u 3. maju, gdje su radnici Metisa započeli s rezanjem željezne konstrukcije. Djelo 14 hrvatskih arhitekata predvođenih izbornikom Leom Modrčinom nakon pet dana demontiranja završit će tako kao sekundarna sirovina, a ponton na kojem je plutao bit će vraćen riječkom brodogradilištu.

Opasan posao

Oko 35 tona starog željeza, nakon što prođe obradu u Metisovom skladištu, moći će postići maksimalnu cijenu od 35-40 tisuća kuna, što je daleko manje od milijun kuna, koliko je nesuđeni izložak na Biennalu približno koštao. Paviljon režu dva radnika iz Metisa, dok im treći asistira na dizalici. Vrlo zahtjevan, ali i opasan posao nadgleda voditelj radova Zoran Mislej. Cijela je konstrukcija, naime, opasno nagnuta i izgleda kao da bi se svaki čas mogla dodatno urušiti, zbog čega su maksimalno oprezni.

Režu ga na fete

- Rastavljamo ga pomoću autogenog rezanja. Vadimo ga na “fete” od šest puta dva metra. Prilikom montaže ovog umjetničkog djela nitko nije vodio računa kako će se rastavljati. Sama konstrukcija ne vrijedi puno, ali je skup ponton. S obzirom da je konstrukcija za njega jednostavno zavarena, trebat će ga dovesti u prvobitno stanje. Žali Bože novaca i truda - rekao je Mislej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41