NOVI CRODEMOSKOP

Milanoviću pada popularnost, raste Tomašević, evo kako stoji HDZ i tko je na vrhu liste najnegativnijih

Na vrhu ljestvice najnegativnijih hrvatskih političara nalazi se premijer Andrej Plenković, a u top 3 je i šef Sabora Gordan Jandroković
Zoran Milanović, Tomislav Tomašević, Andrej Plenković
 CROPIX

Rast popularnosti novoga zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i političke platforme Možemo!, pad rejtinga predsjednika Zorana Milanovića te i dalje čvrsta prva pozicija HDZ-a najzanimljiviji su podaci koje pokazuje srpanjski Crodemoskop, istraživanje Promocije plus koje objavljuje RTL televizija.

HDZ je godinu dana od posljednjih parlamentarnih izbora i dalje vodeća politička stranka. U srpnju su, prema rezultatima Crodemoskopa, zabilježili potporu od 27,4 posto, što pokazuje i da imaju veliku prednost u odnosu na političku konkurenciju. Zabilježili su i blagi rast s obzirom na to da su prije mjesec dana imali podršku od 26,8 posto.

image
RTL

Na drugome je mjestu i dalje SDP koji je zabilježio 18,7 posto potpore, dok su u lipnju imali 18,9 posto. No istraživanje pokazuje i da se SDP-u ozbiljno približio Možemo! koji je ovaj mjesec zabilježio rast. U srpnju su dobili potporu 16,9 posto, a mjesec dana prije bili su na 13,4 posto. Četvrto mjesto, unatoč padu rejtinga, zadržao je Domovinski pokret Miroslava Škore. Oni u srpnju bilježe 6,4 posto potpore, dok su u lipnju imali 8,2 posto. Na petome je mjestu Most s izborom od 4,8 posto.

Kad je riječ o popularnosti političara, predsjednik Zoran Milanović ovaj je mjesec zabilježio bitan pad. Iako je i dalje na vrhu, Milanović je s prošlomjesečnih 20,7 posto potpore pao na 17,5 posto. Nema sumnje da su padu njegove popularnosti pridonijele žestoke javne svađe, ali i afera oko devastacije uvale Vruja.

image
RTL

Na drugom se mjestu našao premijer Andrej Plenković koji je u srpnju dobio potporu 17,1 posto, dok je u lipnju imao 16,8 posto. A vodećem dvojcu, kako pokazuje Crodemoskop, ozbiljno se približio novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je dobio potporu od 14,9 posto. Mjesec dana prije Tomašević je bio na 11,5 posto potpore.

Na vrhu ljestvice najnegativnijih hrvatskih političara nalazi se premijer Andrej Plenković s 26,3 posto, koji je sličan postotak zabilježio i prethodni mjesec - 26 posto, dok je predsjednik Milanović na drugome mjestu s 19,7 posto. Milanović je u lipnju, podsjetimo, imao 15,1 posto. Treći je šef Sabora Gordan Jandroković.

image
RTL

Istraživanje pokazuje i da je u ovomjesečnom mjerenju doživljaja rada predsjednik Milanović za svoj rad dobio ocjenu 2,90, dok je u lipnju imao ocjenu 3,16. Vlada je, pak, za svoj rad dobila ocjenu 2,40, u odnosu na 2,35 u lipnju. Rezultati Crodemoskopa pokazuju i da politiku Vlade sad podržava 37,8 posto ispitanika, dok je ta podrška u lipnju iznosila 32,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:58