SLUČAJ BIVŠIH UDBAŠA

Milanoviću molba za pomilovanje Perkovića i Mustača na stol stiže prije Dana državnosti

Iako se to izričito ne navodi, Perkovićeva i Mustačeva molba na Pantovčak bi mogla stići i prije 30. svibnja

Zoran Milanović, Josip Perković i Zdravko Mustač

 Pool/Damjan Tdaić/Cropix

- Prikupljanje dokumentacije vezane uz zamolbu za pomilovanje je u tijeku. Po zaprimanju cjelokupne dokumentacije Ministarstvo pravosuđa i uprave sastavit će izvješće i dostaviti dokumentaciju predsjedniku Republike Hrvatske, odgovorilo je na naš upit Ministarstvo pravosuđa o tijeku procedure nakon što je odvjetnik Anto Nobilo u ime osuđenika Josipa Perkovića i Zdravka Mustača 19. travnja predao njihovu molbu za pomilovanje u Ministarstvu pravosuđa.

Ako je prikupljanje dokumentacije pri kraju, to bi moglo značiti da bi njihov zahtjev iz Ministarstva uskoro mogao biti proslijeđen na Pantovčak i da bi se Zoran Milanović mogao naći pred izazovom da tu molbu rješava uoči Dana državnosti 30. svibnja, koji je HDZ vratio kao državni praznik. A upravo je praksa njegovih prethodnika šefova država bila da na državni praznik daju pomilovanja, dok on dosad nije odgovorio ni na jednu od 274 molbe za pomilovanje koje su mu upućene za njegova mandata. Nakon što je Nobilo predao Perkovićevu i Mustačevu molbu, to je, čini se, bio povod što je još netko podnio molbu u kojoj se traži oprost od izvršenja zatvorske kazne, ali Ministarstvo nije otkrilo o kome se radi.

Josip Perković je na izdržavanje kazne u Hrvatsku vraćen u srpnju 2019., a Zdravko Mustač u studenom i obojica su nastavili služiti kaznu u kaznionici u Glini. Od nje će Ministarstvo pravosuđa pribaviti mišljenje, dokumentaciju o njihovu vladanju dok su na izdržavanju kazne, kao i relevantnu zdravstvenu dokumentaciju s obzirom na to da su obojica u visokoj životnoj dobi. Zatražit će i mišljenje suca izvršenja sisačkog Županijskog suda u čijoj je nadležnosti glinska kaznionica. Perković i Mustač sami su u sobama, dijelom zbog sigurnosnih razloga, te nemaju doticaja s ostalim zatvorenicima, koriste TV, imaju i koriste pravo na šetnju. Dvaput mjesečno posjećuju ih članovi obitelji na sat vremena, a posjeti su dozvoljeni i na praznik u istom trajanju.

Pravo na slobodan vikend ili dulje izbivanje iz kaznionice obojica nisu mogla koristiti tijekom dosadašnjeg izdržavanja kazne. Kako navode iz Ministarstva pravosuđa, pogodnosti se ostvaruju sukladno zakonskim uvjetima, a o ostvarivanju prava na korištenje pogodnosti odlučuje upravitelj kaznenog tijela na temelju procjene rizičnosti zatvorenika i uspješnosti provođenja programa izvršavanja.

- Predajom molbe prestala je moja aktivna uloga i ja nemam nikakvih saznanja u kojoj je fazi rješavanje njihove molbe za pomilovanje - rekao nam je odvjetnik Nobilo.

Inače, Nobilo je dodao da još nije primio odluku Europskog suda za ljudska prava iz 2018. godine na tužbu koju su podnijeli iste godine protiv Njemačke da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

- Nakon što je objavljena informacija da je ta tužba odbačena, poslao sam upit Sudu u Strasbourgu, ali još nisam zaprimio njihov odgovor tako da i ne znam razloge zbog kojih je tužba odbijena. Tužbu je tehnički podnosila odvjetnica Lidija Horvat i bila je navedena adresa njezina ureda za dostavu, ali ni njoj ta odluka Suda u Strasbourgu, koliko znam, nije dostavljena - rekao nam je odvjetnik Nobilo.

Ministarstvo pravosuđa nema rok u kojemu mora dostaviti dokumentaciju, a odvjetnik Nobilo već je prije izjavio kako očekuje da relevantna dokumentacija može biti prikupljena u roku od mjesec dana od predaje molbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:39