ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanovićevo priopćenje je suvišno, dosadno, nebitno. Fimi media? HDZ neće na Ustavni sud‘

‘Sastanak je bio sadržajan i odlična prilika da se određeni pojedinci upoznaju sa stanjem u Hrvatskoj vojsci‘, rekao je Plenković

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u izjavi nakon sjednice stranačkog vrha HDZ-a da je priopćenje u kojem je predsjednik RH Zoran Milanović ustvrdio da je sastanak premijera s kolegijem zapovjednika Oružanih snaga u Banskim dvorima "HDZ-ov stranački sastanak s vojnim vrhom" i "nedopustiva politizacija vojske" "suvišno i dosadno".

- Priopćenje je suvišno i dosadno, kao i uvijek. Krajnje je nebitno. Sastanak sam najavio jer je vojska sada u fokusu. Sastanak je bio sadržajan i odlična prilika da se određeni pojedinci upoznaju sa stanjem u Hrvatskoj vojsci. Htio sam da se zajedno pripremimo za sastanak Vijeća obrane. Predsjednik Sabora (Gordan Jandroković) tamo je došao na moj poziv,, i to ne u stranačkom svojstvu - rekao je premijer.

Osvrnuo se potom na izjavu saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franka Vidovića, koji mu je prigovorio zbog toga što nije bio pozvan na sastanak, a na što je u priopćenju ukazao i predsjednik Milanović.

- Franko Vidović, za razliku od nekih sudionika sastanka, ima priliku sustavno se bavi temom vojske. Ne vidim problem u tome što je predsjednik Sabora bio na sastanku. Ja sam rekao transparentno na Vladi da organiziram sastanak u ponedjeljak. Rasprava je bila kvalitetna i sadržaja - rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da mu je "svejedno" koliko će sastanaka s vojnim vodstvom organizirati predsjednik Milanović te da on tu ništa ne može, referirajući se na najavu s Pantovčaka da će Milanović već u ponedjeljak poslijepodne imati sastanak s admiralom Hranjom i drugim zapovjednicima.

- Meni taj sastanak članovima vojnog vrha s članovima Vlade djeluje normalno. Tu su bila dva bivša ministra obrane, (Davor) Božinović i Damir Krstičević, tu je bio i Tomo Medved. Sve te nekakve izvedenice što se nekom čini, ja bih poludio da se osvrćem na to - dodao je premijer.

Komentirao je i izjavu ministra obrane Marija Banožića koji je rekao da su ga u ministarstvu dočekale "puste želje".

- Ministar Banožić sigurno nije mislio na mandat ministra Damira Krstičevića, već je govorio o višegodišnjem kontekstu. Mi smo danas još jednom prošli što je on radio, došli smo do zaključka da smo od 2016. godine do danas povećali proračun vojske za 80 posto. Damir Krstičević, koji je i sam bio vojnik, napravio je nešto što su drugi ukidali, a to je da je vratio nekoliko naknada. Stavio je hrvatskog vojnika u prvi plan. Nadalje, mi smo Hrvatsku vojsku vratili u gradove diljem zemlje, naručili smo višenamjenske borbene zrakoplove. Imamo i određene obaveze koje smo preuzeli kada smo pristupili NATO-u - rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Premijer je ustvrdio da je sastanak Vijeća za obranu sastanak koordinacijskog tijela te da se na tim sastancima mogu raspraviti određene teme, kojih ima dosta.

Premijer je rekao da je vodstvo HDZ-a nakon konzultacija s pravnim zastupnicima i odvjetnicima došlo do zaključka da stranka neće iskoristiti mogućnost da ide pred Ustavni sud po pitanju presude u slučaju Fimi media.

- Procijenili smo da to nije potrebno i s te strane je ta priča za nas stavljena ad acta - rekao je premijer.

Plenković se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju u državi.

- Otpor prema cijepljenju? Gledajte, ja čitam kao i vi ovo što neki zastupnici zazivaju. Ako je netko imao senzibiliteta za hrvatski narod i njihove želje i mogućnosti, onda smo to mi. Mi smo u jeku četvrtoga vala. Ja sam bio s ministrom Berošem u Dubravi, svi oni koji pretendiraju da je to karijes ili gripa, koji pretendiraju da korone nema, neka si samo zamisle da 15 sekundi pogledaju pacijente na respiratoru u intenzivnoj njezi. Kada to vidi netko tko nastoji negirati bolest koja je uzela pet milijuna života, koja će uzeti 10 tisuća života u Hrvatskoj, taj se onda tako ne bi ponašao. Takvi su stavovi loši, ignorantski, politikantski. To se govori da netko pokaže u medijima. To kod ogromnog broja naših građana ne može proći. Uvjeren sam da velika većina ljudi zna o čemu se radi. Vidjeli ste da se ponovno dinamizirali cijepljenje. Nadam se da će se ubrzati još - rekao je premijer te ponovno pozvao sve građane da se cijepe.

Plenković je također rekao da je Hrvatska privržena temi klimatskih promjena o kojoj se nedavno raspravljalo na konferenciji u Glasgowu te da će njegova Vlada u godinama koje slijede maksimalno promovirati zelene politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:32