SADA JE I SLUŽBENO

Milanovićeva favoritkinja Zlata Đurđević kandidirala se za predsjednicu Vrhovnog suda

Predsjednik Zoran Milanović više je puta ponovio da će njegova kandidatkinja biti profesorica Đurđević
Zlata Đurđević
 CROPIX

Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević u ponedjeljak se poštom prijavila na drugi javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda pa je u utrci za tu dužnost, prema do sada dostupnim podacima, ukupno četvero kandidata, javlja Hina.

Zlata Đurđević za koju se još jučer, zadnjeg dana javnog poziva, u medijima nagađalo hoće li se prijaviti Hini je potvrdila da je kandidaturu poslala poštom. No, pritom nije željela davati izjave.

Danas poslijepodne u DSV je stigla i prijava suca Trgovačkog suda u Osijeku Borisa Vukovića.

Jučer u ponoć istekao je rok za podnošenje prijava na ponovljeni javni poziv za tu dužnost koji je početkom travnja raspisalo Državno sudbeno vijeće.

U DSV-u će prijave upućene poštom čekati 48 sati od zatvaranja natječaja, dakle do kraja sutrašnjeg dana. Nakon toga će pristigle prijave uputiti predsjedniku Republike koji jednog od kandidata predlaže Saboru,

Na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda javilo se još troje kandidata: sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić, zatim pravnica zaposlena na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Snježana Rizvan, i zagrebački odvjetnik Šime Savić koji se bio javio i na prvi javni poziv koji je poništen.

Predsjednik Zoran Milanović je već ranije najavio da će njegova kandidatkinja koju će predložiti Saboru biti profesorica Zlata Đurđević. Sabor idući tjedan ne zasjeda, a s radom nastavlja 19. svibnja nakon prvog kruga lokalnih izbora. To znači da će o Milanovićevu prijedlogu Sabor raspravljati nakon prvog kruga lokalnih izbora.

Za izbor za predsjednicu Vrhovnog suda profesorici Đurđević će trebati natpolovična većina glasova, dakle najmanje 76 zastupničkih ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:05