ZAVRŠILI ŠKOLOVANJE

Milanović uručio časničke činove kadetima HVU-a: ‘Znate što vam je prvi zadatak, svi drugi dolaze sporedno‘

Predsjednik Milanović govorio je o Domovinskom ratu i podsjetio na činjenicu da je Hrvatska tada bila pod embargom i da nije imala oružje

Zoran Milanović uručio je prve časničke činove kadetkinjama i kadetima 15. i 16. naraštaja

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović uručio je u petak prve časničke činove kadetima koji su uspješno obranili završne radove diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Riječ je o devet kadetkinja i kadeta 15. i 16. naraštaja koji su u jesenskom roku na Hrvatskome vojnom učilištu završili školovanje u programima vojnog inženjerstva te vojnog vođenja i upravljanja stekli čin poručnika uz koji su im uručeni i časnički bodeži.

Predsjednik im je u prigodnom govoru poručio kako postaju časnici Hrvatske vojske, jedine vojske u Europi koja je u posljednjih trideset godina imala tu nesreću, ali i časni zadatak da vodi rat. Dodao je kako je, uz HV, rat imala još jedino vojska BiH, HVO i danas ukrajinska vojska.

Predsjednik Milanović govorio je o Domovinskom ratu i podsjetio na činjenicu da je Hrvatska tada bila pod embargom i da nije imala oružje.

image
Goran Mehkek/Cropix

„Svaka operacija trebala je biti završena munjevito i brzo, a za to je bila potrebna ne samo hrabrost, nego i organizacijska pamet", istaknuo je i kadetkinjama i kadetima poručio da "oni u te cipele sada ulaze".

"U te cipele vi ulazite. To je ono što baštinite i na to budite ponosni, ali ne kao oholi ljudi. Budite ponosni kao netko tko zna što je, tko je, odakle dolazi, tko je bio prije njega i što ima za čuvati“, poručio je kadetkinjama i kadetima.

Istaknuo je da je njihov zadatak ponajprije obrana Hrvatske.

„Vaš zadatak je, dok god budete obnašali ovaj časni, odgovorni i opasan poziv, zaštita Hrvatske i njezinog teritorija, ustavnog poretka, njezinih granica i građana. I to je prvi zadatak, svi drugi dolaze sporedno. To je NATO u svakom slučaju, ali prije svega zaštita Hrvatske. To je ono što je teško izboreno, jako teško, neizvjesno, hrabro i jako pametno organizirano“, izjavio je predsjednik Milanović.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dodao je kako je danas drugo vrijeme, kada je Hrvatska sigurna zemlja. „Hrvatska nikada nije imala pozitivniju političku geografiju na prostoru gdje se nalazimo. Stvarne opasnosti koje nam trenutno prijete su jako male ili nikakve, ali to se sutra može promijeniti“, rekao je. No on te promjene, dodao je, trenutačno ne vidi.

Istaknuo je da treba živjeti mirno, staloženo i aktivno graditi i raditi na sebi cijelo vrijeme, učiti iz dana u dan. "Vaše učenje izlaskom iz Hrvatskoga vojnog učilišta ne prestaje nikada", rekao je Milanović čestitajući novim poručnicama i poručnicima, od kojih, dodao je imamo velika, ali razumna očekivanja.

image
Goran Mehkek/Cropix

Zamjenik zapovjednika Hrvatskoga vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin poručio im je kako su pred njima novi izazovi te da su kroz školovanje i obuku stekli znanja i pripremljeni su za moderno asimetrično ratovanje. Dodao je kako ne smijemo zaboraviti prošlost i odlučnost hrvatskih branitelja koji su izborili slobodnu Domovinu. "Na vama je da nastavite čuvati tu tradiciju i primijenite stečena vojna znanja i vještine", poručio je.

Čin poručnice ili poručnika dobili su Filip Kuna, Dino Zelenika, Ana Gunjača, Marin Miličević, Ivan Poljak, Patrik Renka, Tomo Luketić, Tereza Hržan i Marko Jurkić.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08