JAVIO SE

Milanović se opet oglasio na Facebooku: ‘Svima u Bruxellesu dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni...‘

Milanović je pozdravio otvaranje pregovora s BiH o članstvu u EU te nastavio da se to moglo odavno dogoditi

Zoran Milanović 

 Tom Dubravec/Cropix

Zoran Milanović se jutros oglasio na Facebooku povodom jučerašnje odluke Bruxellesa o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Milanović je pozdravio otvaranje pregovora s BiH o članstvu u EU te nastavio da se to moglo odavno dogoditi ‘da je Hrvatska imala Vladu i premijera s političkom odvažnošću i državničkom mudrošću‘. U svojoj je objavi Milanović nastavio kritizirati Andreja Plenkovića te zaključio: ‘Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu‘.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Pozdravljam otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina je nama susjedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u obranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima. Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država triju konstitutivnih naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živjeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod. BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokracije. Ali, nije krivac samo Brisel. Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti.

No, Hrvatska je za premijera imala - i još kratko će imati - Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku - a bilo ih je na pretek - nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama. Kako ne bi naštetio svojim osobnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH. Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon. Umjesto kao država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom europske birokracije - što niti ne skrivaju - da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno. I dok Plenković i sada u Briselu poslušno šuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počet će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države. Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu, napisao je Milanović na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 17:17